Mi számít magas vérnyomásnak?

A napokban napvilágot látott egy tanulmány eredménye, mely szerint a magas vérnyomás értéke nem az eddigi 140 Hgmm feletti érték, hanem már a 120 Hgmm feletti tartomány is annak számít. Hogy ebből mennyi igaz, illetve hogy miért is veszélyes a magasvérnyomás, arról dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája beszél.

Miért gond a magas vérnyomás?

Amikor valaki otthon megméri a vérnyomását, és azt látja, az érték magas, vagyis 140 Hgmm feletti szisztolés értéket pillant meg, akkor elgondolkozik. De sajnos, mivel a magasvérnyomás a legtöbb esetben teljesen tünetmentes, így megrántja a vállát, hogy ha eddig nem volt vele gond, akkor ezután sem lesz. Lassan hozzászokik, hogy magas értékeket lát, de különösebben nem foglalkoztatja a dolog. Ráadásul jellemzően csak egy karon, és csak egyszer mérik az eredményt, ami pedig nagyon sokszor nem ad pontos értékeket.

Egészen addig a pontig, amíg a szövődményekkel nem kell szembenéznie. A magasvérnyomás betegséget néma gyilkosnak is nevezik, és ez nem véletlen. A túl magas nyomás következtében az érfal belső, endothel része mikro sérüléseket szenved. Ezek a sérülések pedig sajnos elősegíthetik az elzáródások és trombusok kialakulását. Ha ez megtörténik, akkor a szövődmények között megjelenhet a TIA, a stroke, az infarktus, a trombózis, és sajnos a halál is. Így bár a magasvérnyomás önmagában valóban nem mindig okoz tüneteket, a szervezetben véghezvitt romboló hatása hosszútávon tragikus következményekkel is járhat.

Mi számít magasnak?

Az Amerikai Nemzeti Szív-, Tüdő - és Vérnyomásintézet egy új, átfogó tanulmányának eredményei kerültek napvilágra. Ennek tanúsága szerint a magasvérnyomás eddigi értékeit, vagyis azt a pontot, ahonnan a szisztolés nyomás magasnak számít, lejjebb kell vinni. A 120 Hgmm feletti értékeket is magasnak kell már tekinteni, mivel a kutatás szerint azoknak, akiknél az érték 120 Hgmm alatt van, 25%-al kisebb az esélye a stroke-ra és a szívinfarktusra.

Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája azonban rámutat arra, hogy ez a folyamat nem annyira egyszerű, hogy ilyen könnyedén lehessen megállapításokat tenni. A tanulmány, mely alátámasztaná az állítást, még nem jelent meg hivatalosan, így a pontos kutatási tényeket sem lehet egyelőre ismerni. A világon mindenhol - a jelenlegi ajánlások alapján - a 140 Hgmm feletti szisztolás nyomást tekintik magasnak. Jelenleg egyetlen olyan ajánlás sem létezik, mely a 120 Hgmm–es értékkel kalkulál, és ez nem is véletlen. A magasvérnyomás ugyanis több formában is jelentkezhet, a kiváltó okok is eltérhetnek, és az egyének szervezete is különböző. Ennek megfelelően a hosszadalmas, évtizedes kutatásokat kell alapul venni a magas értékek meghatározásához.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a tanulmánynak nincsen igazságtartalma. Vannak olyan esetek, amikor a beteg szisztolés nyomását 120 Hgmm alá kell vinni, de ilyenkor ez a kisebbik rossz a megoldási lehetőségek közül, és ezek egyedi esetek.

Akkor hogyan állapítható meg az igazi érték?

Ha több alkalommal is magas értékeket, vagyis 140 Hgmm feletti számot lát, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnia. A magasvérnyomás esetében nem csak a folyamatosan magas értékek jelenthetnek gondot. Az erekre nagyon rombolóan hat az úgynevezett másodlagos magasvérnyomás is, amikor kiugró magas, és normális értékek váltakoznak.

A pontos adatok érdekében a 24 órás vérnyomásmérés a legjobb módszer. Fájdalommentes, kissé ugyan kényelmetlen, de cserében a rendszeresen monitorozott értékeknek hála a szakember pontosabb képet kap a beteg állapotáról, és ennek birtokában hatékonyabb kezelési eljárásokat tud alkalmazni.

Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!