Vesekövet okozó ételek

Forrás: HáziPatika.com
A vesekövek tulajdonképpen a vesében kiválasztódott és lerakódott ásványi anyagokból állnak. A kisebb kövek általában gond nélkül távoznak a szervezetből, de a nagyobb kövek bizony komoly fájdalmakat okozhatnak. Milyen ételek fogyasztása miatt alakulhatnak ki a vesekövek?

A vesekövek kialakulásában szerepet játszik a genetikai örökségünk, a túlsúly, a gyakori húgyúti fertőzések, az emésztési zavarok, de az is, ha túl kevés folyadékot fogyasztunk, illetve ha az étrendünk túl sok fehérjét, sót vagy cukrot tartalmaz. Ha valakinél már egyszer kialakultak a kövek, akkor nagy eséllyel újra megjelenhetnek majd, ezért rendkívül fontos odafigyelni a megfelelő táplálkozásra. Lássuk, mit érdemes enni és mit érdemes inkább kerülni, hogy a vesekövek kialakulásának esélyét csökkentsük?

Érdemes jóval kevesebbet fogyasztani az oxalátban gazdag élelmiszerekből. A kalcium-oxalát ugyanis az egyik összetevője a veseköveknek. Sok oxalátot tartalmaznak a sötétzöld leveles növények, mint a spenót, a mangold, a cékla, de emellett a rebarbara, az eper és a zeller is.

Szintén fokozhatja a vesekövesség rizikóját a purin, így azokat az ételeket is érdemes kerülni, amelyek purinban gazdagok. Ezek közé tartozik például a szardínia, a belsőségek, a kagyló és a rák, valamint a vörös húsok és a szalonna. Mivel sok fehérjét is tartalmaznak, egy újabb irányból "támadhatják" a vesét, mert azok lebontása extra munkát igényel.

A szénsavas üdítőitalokban található vegyületek (például a foszforsav) irritálhatják a vesét és a húgyhólyagot, és ezek az innivalók attól függetlenül fokozhatják a vesekövek kialakulásának rizikóját, hogy mesterséges vagy természetes édesítőszerekkel vannak-e ízesítve. A mesterséges édesítőszerek önmagukban is károsíthatják a veséket, megzavarják annak normális működését.

A finomított szénhidrátokban gazdag étrend a vesekövességre is hajlamosít (természetesen egy sor egyéb betegség mellett), ugyanis a szervezetünk szénhidrátdús fogásokra adott válasza, az inzulintermelődés fokozódása a kalciumanyagcserére is hatással van. A kalcium pedig a vesébe kerülve kalcium-oxalát összetételű köveket hozhat létre.

Hasonlóképpen megzavarhatja a kalciumanyagcserét a túl sok koffein, ráadásul ennek akár vízhajtó hatása is lehet. A fokozott vizeletkiválasztás és az enyhe mértékű kiszáradás pedig a legkomolyabb rizikófaktorai a vesekövek kialakulásának. Az alkoholnak (elsősorban a mértéktelen italozásnak) szintén vizelethajtó, dehidratáló hatásai vannak, és a túlzott alkoholfogyasztás rendkívül káros hatással van a vese működésére is.

A vesekövek elleni küzdelemben a legjobb fegyver a sok folyadék, például a tiszta víz vagy a gyümölcsös, ízesítés nélküli tea. A fehérjék közül részesítsük előnyben a fehér húsokat, szárnyasokat és a zsíros húsú halakat, illetve a tejtermékeket és a tojást. A citromsavban gazdag ételek (például a citrusgyümölcsök) fogyasztásával pedig egy olyan enzim termelődését serkenthetjük, mely megakadályozza a vesekövek kialakulását.

Forrás: HáziPatika.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!