Új terek nyílnak az újrahasznosításban

Szerző: Szakszon Réka
Hulladéklerakó, válogatómű, előkezelő, mobil lomdaráló, fémleválasztó berendezés, szemléletformáló és újrahasználati központ. A szelektív hulladékgyűjtés aktuális trendjeit és megújuló terepeit gyűjtöttük össze a hasznoshulladek.hu segítségével.

Sárga és kék kukák a házak szeméttárolójában, hulladékgyűjtő konténerek, üvegvisszaváltó automaták, szelektív hulladékot elszállító szemetes kocsi – a hétköznapjainkban így találkozunk az újrahasznosítással. A szétválogatott hulladék ezekről a helyszínekről indul, de további területeken kerül feldolgozásra.

Napjainkban újabb helyszínek jönnek létre, amelyek a fenntartható fejlődés ügyét szolgálják. A beruházások célja, hogy csökkenjen a lerakott hulladék mennyisége, valamint a meglevő hulladékgazdálkodási rendszer új, korszerű technológiákkal egészüljön ki. A legújabb fejlesztésekből válogattunk.

2014 végén adták át Budapesten a lomtalanításai hulladékok aprítására szolgáló lomdaráló berendezést. A mobil berendezés a nagyobb méretű lomtalanítási hulladékok helyi aprítására szolgál. A lom magasabb fűtőértékkel bír, mint a kommunális szemét, ezért kevesebb hulladék elégetésével nyerhető ki azonos mennyiségű hőenergia.

2015 januárjában technológiai fejlesztésre kerül sor a PET palackok újrahasznosítása során keletkező hulladék mennyiségének csökkentésére, a feldolgozás hatékonyságának növelésére Tiszaújvároson. A fejlesztés révén évente mintegy 400 tonnával több újrahasznosított, akár élelmiszeripari csomagoló alapanyagnak is használható PET granulátum előállítása valósul meg, ugyanannyi hulladék feldolgozása mellett.

Februárban egy zártkörű hulladék-előkészítőt adtak át Hejőpapin, amely a kommunális hulladékból szelektálja az újra felhasználható másodnyersanyagokat, a fémet, a műanyagot, és az energetikailag hasznosítható termékeket, ezekből pedig másodlagos tüzelőanyagot lehet előállítani.

Idén nyáron készült el a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben a fémleválasztó berendezés, ami az égetés során keletkezett salak kezelését látja el: a mágnesezhető fémeket választja ki elektromágnesek segítségével.

A további cél a hatékonyabb technológiákon túl a lakosság szemléletének és környezettudatosságának formálása, ami szintén fontos összetevője a fenntartható működésnek. Budapesten idén ősszel két Szemléletformáló és Újrahasználati Központ is készül, amelyek egyszerre több funkciót látnak el. Komoly szerepük van a szelektív hulladékgyűjtés előremozdításában, a Szemléletformáló központban az érdeklődők (gyermekek és felnőttek egyaránt) közérthető, játékos formában kaphatnak információt a hulladék felhasználásról, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról. Ezekben a központokban kapnak helyet az óvodások és iskolások részére szervezett edukációs foglalkozások, továbbá az FKF Nonprofit Zrt. által szervezett szakmai konferenciák is.

Mindezeken felül új kezdeményezésként jönnek létre az újrahasználati központok, ahol olyan tárgyak, használati eszközök cserélhetnek gazdát, amelyek tulajdonosaik számára már nem képviselnek értéket, ugyanakkor más számára még felhasználhatók. Így kevesebb olyan tárgy kerülhet összességében kidobásra (lomként vagy háztartási hulladékként), amelyek még hasznosíthatók, használhatóak.

Szintén a fővárosban épül a szelektíven gyűjtött hulladék kezelésére szolgáló nagy válogatómű előkészítő. A 40,000 tonna/év kapacitású létesítmény a műanyag, a fém és a papír válogatását végzi majd. A válogatómű célja az előszelektált hulladék további tisztasági fokának növelése, hiszen így tud később a feldolgozó ipar jó minőségű terméket gyártani az újrahasznosított hulladékból. A gépsorok egy újonnan megépítendő csarnok épületében kerülnek elhelyezésre. A tervek szerint 2017 márciusára készül majd el a teljes csarnoképület, a technikai berendezésekkel együtt.

A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ telephelyén 2016 tavaszára tervezik a mechanikai előkezelő létesítését, amelynek üzembe helyezésével lehetőség nyílik a kommunális hulladék előkezelésére és kb. 40%-ának újrahasznosítására. Így kevesebb hulladék kerülhet majd a hulladéklerakókba, vagyis nő a hulladékfeldolgozás hatékonysága.

Az országszerte történő beruházások többek között azért is elengedhetetlenek, mert a hatályos uniós hulladékgazdálkodási szabályozás egyértelmű célokat tartalmaz a hulladékok újrafelhasználása és újrahasznosítása, valamint a hulladéklerakás csökkentése tekintetében: 2020-ra a települési/háztartási hulladékok 50%-át, az építési és bontási hulladékoknak pedig a 70%-át újra fel kell használni, illetve újra kell hasznosítani.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!