Betegség is okozhatja, ha folyton ideges

A stressz mindennapjaink szerves része, így sokaknak már szinte állandó állapot az idegesség és a rossz közérzet. Természetesen a nehéz helyzetek kikerülhetetlenek az életben, ám ha minden nap feszültségben telik, azt nem feltétlenül mentális betegség okozza.

Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája egy vérvételt javasol ilyen esetekben.

Rohanó mindennapok

Manapság az emberekre igen nagy teher hárul, hiszen maximálisan helyt kell állni mind a munkában, mind a családi életben. Ennek következtében sokan tapasztalják, hogy az egész napjuk egy hosszú próbatétel, mely minden nap kezdődik elölről. Sajnos a legtöbben nem szánnak elegendő időt a szórakozásra és a kikapcsolódásra, aminek bizony megvan a maga böjtje, mivel ez a rohanó életstílus kihat az egész közérzetre. Az ember feszültté és idegesség válik, majd alvási zavarok, később pedig egészségügyi problémák is jelentkezhetnek, például magasvérnyomás és egyéb szív-és érrendszeri panaszok. Éppen ezért amint magunkon, vagy családtagunkon azt vesszük észre, hogy már jó ideje idegeskedéssel telnek a napok, érdemes utánajárni, vajon mi is állhat a háttérben.

Nem mindig a depresszió a ludas

Amikor valaki hosszú ideje ideges és feszült, szinte egy percre sem tud megnyugodni és pihenni, a legtöbben a depresszióra fogják- gyakran még a szakemberek is. Pedig nem ritkán pajzsmirigy túlműködés okozza a felfokozott idegállapotot. Ekkor a pajzsmirigy hormonjainak, a T3-nak és a T4-nek a szintje megnő, melynek hatására az egész test feszített tempóra kapcsol: az anyagcsere, az emésztés felgyorsul, a szív többet pumpál, a vérnyomás megemelkedhet. Éppen ezért a legjellemzőbb tünetei az állapotnak a hasmenés, a szapora pulzus, normál étvágy melletti fogyás, a fokozott izzadás, az idegrendszeri panaszok közül pedig az idegesség és az álmatlanság. Látható tehát, hogy a pajzsmirigy túlműködés, valamint a depresszió tünetei igen hasonlóak, így felesleges rögtön nyugtatókhoz és antidepresszánsokhoz nyúlni, hiszen ha hormonális zavar a probléma okozója, úgy annak kezelése a hangulatra is pozitív hatást gyakorol - mondja Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

A pajzsmirigy túlműködés további tünetei

hajhullás
meddőség
menstruációs zavarok
előredülledő szemek
struma

Egy vérvétel mindent eldönt

A szakember szerint érdemes először vérvizsgálatot végezni, ahol megbizonyosodhatunk a pajzsmirigye működéséről. Ehhez a TSH szintjének mérésére szükséges, ami a szerv túlműködése esetén igen alacsony. A diagnózist kiegészítheti még a mirigy ultrahangos, illetve izotópos vizsgálata is. A túlműködés általában gyógyszerrel kordában tartható, ám súlyosabb esetben előfordulhat, hogy izotópos terápiára, esetleg műtéti beavatkozásra van szükség.

Forrás: Vital.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!