A korai klimax tünetei

A természetes menopauza átlagosan 51 éves korban alakul ki, ám genetika, betegség vagy bizonyos orvosi eljárások hatására előfordulhat, hogy már 40 éves kor előtt bekövetkezik. Az ebben az életkorban bekövetkezett természetes vagy indukált menopauzát korai menopauzának nevezzük.
A hőhullámok, a hangulatingadozások és egyéb, a menopauzához kapcsolódó tünetek mellett, a korai menopauzában szenvedőknek további fizikai és érzelmi tünetekkel kell megküzdenie. Így például, mivel a menopauza a termékeny évek végét jelzi, az a nő, aki 40 körül szeretne teherbe esni, de korai menopauzában szenved, bajban van.

A korai menopauza tünetei

A korai menopauza tünetei leggyakrabban ugyanazok, mint a természetes menopauzáé:

- Rendszertelen, kimaradozó menstruáció
- A szokásosnál erősebb vagy gyengébb ciklusok
- Hőhullámok

Ezek a tünetek arra utalnak, hogy a petefészkek kevesebb ösztrogént állítanak elő. A fent említett tüneteken kívül az alábbiakat tapasztalhatja:
- Hüvelyszárazság
- Hólyag ingerlékenység, vagy a húgyhólyag szabályozásának nehezebbé válása
- Érzelmi változások: ingerlékenység, hangulatingadozás, enyhe depresszió
- Száraz bőr, szem, száj
- Álmatlanság
- Csökkent nemi vágy

Mindezek mellett, ha Ön 40 év alatti, és az alábbi feltételek bármelyike igaz Önre, keresse fel orvosát, hogy megállapítsa, nem áll-e fenn Önnél a korai menopauza:

- Kemoterápia vagy sugárkezelés
- Önnél vagy a családban előforduló autoimmun betegség, például pajzsmirigy betegség, Basedow-kór, vagy lupus
- Ha több mint egy éve próbál teherbe esni
- Ha édesanyja vagy lánytestvére is korai menopauzát tapasztaltak

Hogyan diagnosztizálják a korai menopauzát?

A korai menopauza diagnosztizálásához, fizikális vizsgálatot és vérvizsgálatot végeznek, ez utóbbit a terhesség és pajzsmirigy megbetegedés kizárására. Emellett ösztrogénszint vizsgálat is történik. Az alacsony ösztrogénszint a petefészkek csökkent működését jelzik. Amikor az ösztradiol szint 36 alatt van, akkor az azt jelzi, hogy Ön belépett a menopauzába. A legfontosabb vizsgálat a menopauza diagnosztizálására egy olyan vérvizsgálat, mely a follikulus stimuláló hormont (FSH) vizsgálja, mely a petefészkek ösztrogéntermeléséért felelős. Mikor a petefészkek kevesebb ösztrogént termelnek, az FSH szint emelkedik. Mikor az FSH szint 30 és 40 mIU/ml, az általában menopauzát jelez.

Mire számíthat?

A korai menopauzában szenvedő nők is csökkent ösztrogénszintet tapasztalhatnak, mely növeli bizonyos betegségek, például a csontritkulás, vastagbél- és petefészekrák, paradontális betegségek, fogak elvesztése és szürke hályog kockázatát.

A korai menopauzában szenvedő nők, csak kevesebb ideig élvezhetik az ösztrogén védőhatásait, melynek következtében a fent említett betegségek kockázatának fokozottabban vannak kitéve.

Korai menopauza kezelése

A tünetek és az egészségügyi kockázatok kezelése hasonló, mint a természetes menopauza esetében. A korai menopauza okozta meddőség esetén, a gyermekvállalás további lehetőségeiről mindenképpen beszéljen szakemberrel, specialistával.

Visszafordítható-e a korai menopauza?

Sajnos a korai menopauza egy mögöttes folyamat eredménye, ezáltal nem visszafordítható, ha a folyamat elkezdődött.

Forrás: WEBBeteg

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!