Ezért nyűgösebbek a férfiak betegen

Fej- és torokfájás, köhögés, orrfolyás – a megfázás és influenza tüneteit a hűvösebb időszakokban gyakrabban tapasztaljuk. Általános vélekedés, hogy a férfiak nehezebben viselik a betegségeket: de miért nyűgösebbek, és tényleg több törődésre vágynak ilyenkor mint a nők? Érdekes eredmények születtek egy nemzetközi kutatás során, amelyből többek között az is kiderült, hogy egy-egy megfázás esetén gyakran az apukák maradnak otthon a gyerekükkel.

A meghűléses időszak gyakran komoly kihívás elé állítja a családokat. Előfordul, hogy a szülők betegen kénytelenek munkába menni és az is problémát okozhat, hogy ki maradjon otthon az ágyat nyomó gyerkőccel. A Wick Pharma GmbH 2014-ben készített nemzetközi kutatása cáfolta a feltételezést, miszerint a beteg gyerekükre csak az anyák vigyáznak. A magyarországi adatokat tekintve egy-két napos megfázás esetén gyakrabban maradnak otthon az apukák - szám szerint majdnem háromszor több alkalommal, mint a párjuk. Ehhez azonban az is hozzátartozik,  hogy hosszabb ideig elhúzódó betegségek esetében egyértelműen az anyukák azok, akik kényszerszabadságot vesznek ki.

Mi a helyzet a gondoskodó apukákkal akkor, amikor ők esnek ágynak?  Általános vélekedés, ilyenkor az urak nyűgösebbek, mint a hölgyek, de a feltételezést némiképp árnyalják Dr. Kovács Viktória fül-orr-gégész, audiológus főorvos tapasztalatai, aki a praxisában gyakran találkozik a panaszaikat félvállról vevő férfiakkal.

„A férfiak kevésbé veszik intő jelnek az első tüneteket, gyakran akár hetekig is várnak az orvos felkeresésével, és ilyenkor már annyira előrehaladott állapotban van a betegségük, hogy komolyabb gyógyszereket kell felírnunk. Így talán ez indokolja azt a sztereotípiát is, miszerint a férfiak nyűgösebbek, ha megfáznak” – osztotta meg tapasztalatait a szakember.

A 15 ország bevonásával, 15 000 fő részvételével készült felmérés arra is rámutatott, hogy a magyar anyukákkal szemben az apukák ritkán hagyják el magukat annyira, hogy ne tudjanak dolgozni. A válaszadó édesapák közel 60 százaléka egy év alatt csupán négy, vagy kevesebb napot hiányzott a munkahelyéről saját megfázása miatt, miközben a strapabíróbbnak gondolt anyukák közel 20 százaléka 10-20 napot is kihagyott. Dr. Kovács Viktória felhívta a figyelmet, hogy mivel a felső légúti hurutok többsége fertőző, ilyenkor mindenképp javasolt lenne az otthoni pihenés.

A kutatás arra is kitért, hogy mire vágynak az emberek leginkább megfázás esetén. A megkérdezett anyukák és apukák is elsősorban a forró leveseket, italokat valamint az alvást jelölték meg. A férfiak szívesebben terelik el figyelmüket tévézéssel vagy más egyéb tevékenységgel, míg az anyukák inkább csendre vágynak. A családtagok gondoskodása azonban, legyen szó nőkről vagy férfiakról mindenkinek jól esik egy-egy meghűlés idején.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!