Sörrel a szívroham ellen

Szerző: Szimpatika
Ha azt hisszük, a bor a legegészségesebb ital a világon, tévedünk! Egy svéd tanulmány most azt mondja, hogy ha a szívünknek jót akarunk, inkább sört fogyasszunk.
A Scandinavian Journal of Primary Health Care szaklapban olvasható tanulmány azt állítja, a sörfogyasztás kifejezetten védi szívünk állapotát. Erre 1500 nő egészségügyi állapotának vizsgálatából következtettek.
A kutatás során a hölgyek alkoholfogyasztási szokásait mintegy 50 éven keresztül figyelték, a végeredmény pedig az lett, hogy azon nőknél, akik "mérsékelten" fogyasztottak sört (ami a kutatók szerint heti egyszeri vagy kétszeri alkalmat jelent), 30 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki a szívroham. A sör ugyanis számos olyan tápanyagot tartalmaz, amely segíthet az atherosclerosis elkerülésében: ez gyakorlatilag az artériafalak megvastagodását jelenti, ami gyakran vezethet szívrohamhoz, illetve stroke-hoz.

Ezt az eredményt korábbi vizsgálatok is alátámasztják: egy 2013-as görög kutatásban a Harokopio University kutatói azt állítják, hogy a sör javítja az artériák rugalmasságát, egy 2011-es kutatás pedig a European Journal of Epidemiology szaklap hasábjain olvasható, ebben az áll, hogy a sör sokkal jobb a szív- és érrendszer védelmére, mint a bor.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium, az USDA is azt javasolja, hogy a nők naponta egyszer, a férfiak naponta kétszer három deciliter sört igyanak - az viszont nem egészséges, ha a férfiak ezt a mennyiséget egyszerre isszák meg egy péntek vagy szombat éjszaka.

A sör azonban nemcsak a szívrohamtól képes megmenteni minket. Mivel tartalmának 93 százaléka víz, ezért a többi alkoholhoz képest jobban hidratál. A sör vízhajtó hatással is rendelkezik, ezért a sörivóknál kisebb esélye van a vesekövek kialakulásának. Emellett csontjainknak is jót tesz: a keserűbb, világosabb sörökben ugyanis jelentősebb mennyiségű ortokovasav található, amely erősíti a csontokat.

Egy spanyol kutatás azt is megerősítette, hogy a barna sörben található bétaglukán nevű oldható rost hatására koleszterinszintünk is csökken - minél sötétebb a sör, annál több ilyen rost található benne. Emellett a sörben hasznos tápanyagok is találhatóak: kalcium, magnézium, szelén, jód, kálium, B6-vitamin, B12-vitamin és folsav.

Forrás: HáziPatika.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!