A masszázsfajták előnyei

Ha valaki még soha nem járt masszőrnél, és nem tudja, mire számítson, könnyen elveszhet a sokféle masszázs között. Melyikről mit érdemes tudni? Rövid masszázsismertető a hat legnépszerűbb típusról.
A svédmasszázs talán a leggyakoribb masszázsfajta, mely többféle mozdulattípust is kombinál, például simító, gyúró, dörzsölő mozdulatokat. Ezekkel nagyon alaposan át tudják mozgatni az izmokat, ennek köszönhetően a svédmasszázs egyszerre relaxáló és frissítő. A masszázs erőssége könnyen alakítható, annak megfelelően, hogy éppen mi esik jól az izmainknak. A masszázshoz krémet vagy olajat is használnak.

Az aromaterápiás masszázs különlegessége, hogy a svédmasszázs mozdulatait illóolajokkal kombinálják. Az aromás növényi olajokat (pl. levendulát, ylang ylangot, citrusgyümölcsöket, vagy éppen speciális olajkeverékeket) úgynevezett alap-, vagy vivőolajokba keverik, így azok a masszázs közben nemcsak a testet, de a lelket is kényeztetik. Az aromaterápia hívei szerint ugyanis a különböző illóolajok nagyon jó hatással vannak a hangulatunkra, valamint ellazítanak, frissítenek, relaxálnak.

A lávaköves masszázs során speciális, nagyjából tenyérnyi méretű, sima felületű, felmelegített köveket helyeznek a test különböző pontjaira, illetve ezzel masszírozzák át a sajgó izmokat. Ez a masszázstípus különösen gyengéd és kellemes, de a mélyebb izomkötegek átgyúrására kevésbé alkalmas.

A mélyszöveti masszázs során a mélyebben fekvő izmokat, illetve kötőszöveteket masszírozzák át, lassú, óvatosabb, de erőteljes mozdulatokkal. Ez a masszázstípus különösen jótékony a sérülésekből felépülők számára, vagy azoknak, akiknek krónikus izomfájdalmai, esetleg tartásproblémái vannak.

A thai masszázs során különböző nyomó, nyújtó és szorító mozdulatokkal dolgoznak, és a masszázs célja az is, hogy a test energiaáramlását helyreállítsa, illetve javítsa. A szakember nemcsak a kezét, de a könyökét, sőt a lábát is használhatja. A masszázs során nemcsak nyugodtan fekszünk, hanem alaposan át is "tornáztatnak" minket, ennek köszönhetően a thai masszázs nagyon jót tesz az ízületeknek, növeli a ruganyosságot, hajlékonyságot is. A thai masszázs során speciális, laza ruházatot kell viselni.

A sportmasszázs elsősorban azokban javasolt, akik fizikailag nagyon aktívak, sokat mozognak (akár profi sportolók). Ennek a masszázsnak a célja nem feltétlenül a relaxáció és az ellazulás, sokkal inkább a sérülések, illetve a túlzott izomfájdalom elkerülése, a teljesítmény fokozása. A masszázs során használt mozdulatok általában gyorsabbak, és nagyon sokszor alkalmaznak nyújtó mozdulatokat is.

Forrás: HáziPatika.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!