Segíti a tanulást az áfonyalé

A gyümölcslében lévő flavonoidok javítják az agyi vérkeringést, így akár a leckeírásban is segítenek – állítják a szakemberek.

Egy friss kutatás szerint az áfonyalé javítja az általános iskolás korú csemeték memóriáját és koncentrálóképességét. A hatás valószínűleg a flavonoid nevű vegyületeknek tudható be, melyek rengeteg zöldségben és gyümölcsben megtalálhatóak. „Az általános iskolás kor nagyon fontos időszak a gyerekek lexikális és társas fejlődésében. Eredményeink alapján különösen érdemes ilyenkor flavonoidokban gazdag ételeket és italokat, például áfonyát fogyasztani, mert elősegíti a tanulást” – fogalmazott Claire Williams, a Reading Egyetem munkatársa.

A kutatócsoport 21 kisfiút és kislányt vont be a vizsgálatba. A kicsikkel háromszor töltettek ki kognitív tesztet. Egyszer cukros víz megivása után, aztán közepes sűrűségű áfonyalé elkortyolását követően, végül sűrűbb áfonyalével. Bebizonyosodott, hogy a gyerekek a gyümölcsleves napokon jobban teljesítettek: nagyobb arányban tudtak visszaemlékezni a rövid ideig hallott szavakra, továbbá hatékonyabban iktatták ki a figyelemelterelő tényezőket. A legjobb eredmények a sűrűbb áfonyalé megivása után születtek, ami nagyjából másfél csészényi áfonyát tartalmazott. Feltételezések szerint a gyümölcsben lévő flavonoidok az agyi vérkeringés javítása mellett a sejtek közötti kommunikációt is segítik. Williams professzor a továbbiakban azt kutatja, hogy az áfonya gyorsítja-e az olvasástanulást, illetve tartogat-e extra előnyt a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral küszködő kisdiákok számára.

Forrás: Vital.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!