Egyre gyakoribb a chlamydia fertőzés

A chlamydia fertőzés napjaink leggyakoribb nemi úton terjedő betegsége, ennek ellenére még mindig nem kap elég figyelmet. A méhszáj gyulladását okozza, de ha a kismedencébe terjed, akkor a petevezető gyulladását, károsodását idézi elő, melynek következménye lehet a meddőség.
A fertőzés az esetek nagy részében nem okoz a betegnek semmilyen tünetet, így – bár antibiotikummal jól kezelhető – nem kerül időben felismerésre. A chlamydia gyors terjedésének éppen ez az egyik fő oka. A nők háromnegyede, míg a férfiak fele tünetmentes, ezzel egy időben, tudtán kívül is fertőzi szexuális partnerét.

Mik a chlamydia tünetei?
Általában a fertőzést követő 3 napon belül enyhe vizelési panaszok lépnek fel, amelyek kezelés nélkül is elmúlnak, majd hosszabb-rövidebb idő múltával újra jelentkeznek. Nőknél a méhnyak gyulladása gyakori, mely szintén tünetszegény lehet. Fertőzésre hívhatja fel a figyelmet sárgás vagy nyúlós áttetsző folyás. A méhszáj a gyulladás miatt vérzékennyé, sérülékennyé válik, szexuális együttlétkor kevés friss piros vérzés észlelhető (kontakt vérzés), esetleg menstruációtól eltérő időben fellépő rendellenes vérzést tapasztalhat a beteg. Nőknél ciszták, alhasi fájdalmak jelentkezhetnek. Ezek nem specifikus tünetek, más jellegű fertőzések, betegségek vagy elváltozások is állhatnak a háttérben. Amennyiben orális vagy anális közösülés történt, a garat és a végbél is produkálhat tünetet: például fájdalommal és váladékozással járó betegséget.
A férfiak esetében is létezik néhány gyanakvásra okot adó jel, például a vizelés közbeni égő, fájó érzés, esetleg a vörös pénisznyílás, vagy éppen a herén jelentkező vöröses, fájdalmas duzzanat.

Szövődmények is előfordulhatnak
Esetenként társul a chlamydiához egyéb bakteriális fertőzés is, mely hüvelygyulladást okoz. Amennyiben ezek a fertőzések nem kerülnek időben felismerésre és kezelésre, úgy szövődmények kialakulásával kell számolni. A méhnyak tünetszegény fertőzése felterjedhet a méh ürege felé, méhnyálkahártya gyulladást (endometritis), kürtgyulladást (salpingitis) és petefészek-gyulladást (adnexitis) okozhat, melyek rendszerint az enyhe tünetek miatt szintén nem viszik a beteget orvoshoz. Ha a fertőzés a petevezetőt is eléri, úgy annak elzáródását okozva meddőséget eredményez. Amennyiben az elzáródás nem teljes, akkor a megtermékenyített petesejt nem tud a méh ürege felé haladni, így méhen kívüli terhesség jöhet létre. Kétoldali petevezető károsodás esetén, terhesség lombikprogram igénybevételével érhető csak el.

Kiket fertőz meg?
A betegségért felelős baktérium mind férfiakat mind nőket megbetegít. Sőt, az újszülött a szülőcsatornán való áthaladáskor is megfertőződhet, amennyiben az anyának van chlamydia-fertőzése. A megbetegedések többsége a fiatalokat (15-25 év közöttieket) érinti. Emiatt fontos tudni a szexuális életet kezdő korosztálynak a fertőzésről, ez ugyanis napjaink leggyakoribb és leggyorsabban terjedő, szexuális úton elkapható betegsége! A chlamydia nem kizárólag szexuális aktus során terjed, bár ez a legnagyobb kockázatot jelentő forrás – ide értve az orális szexet és a közösen használt szexuális segédeszközöket is. Azonban egy fertőzött anya szülőútjain áthaladva az újszülött is megfertőződhet. Nem kell tartani azonban attól, hogy egy ölelés, csókolózás, evőeszköz- vagy vécéhasználat, esetleg uszodai úszás során kerülnénk kapcsolatba a baktériummal. Fertőző lehet ezzel szemben még a madarak által terjesztett Chlamydia psittaci, amely a tojáson lévő egyéb baktériumokkal is bevihető a szervezetbe.

Hogyan diagnosztizálják?
Évekkel ezelőtt a chlamydia-szűrés úgy zajlott, hogy az orvos kenetet vett a méhnyak-környékről. A legújabb tesztek már a vizeletmintából kimutatják a kórokozót, de olyan teszt is létezik, amelyet a hüvelybe helyezés után kell egy megfelelő tartóeszközbe helyezve a laboratóriumba küldeni, hogy ott az így levett kenetből tenyésztést végezhessenek. A nők tehát elkerülhetik az esetleg kényelmetlen vizsgálatot. A férfiaknál a pénisz nyílásán keresztül történik a kenetvétel. Itt is használható a vizeletminta-teszt, de ez nem annyira megbízható, mint a kenet. Egyik eljárás sem fájdalmas.

Hogyan kezelhető?
A chlamydia fertőzés a nőgyógyászati vizsgálat során vett kenetből igazolható, és amennyiben jelen van, néhány napos antibiotikum kezeléssel teljes biztonsággal gyógyítható.

Mit tehetünk ellene?
Mindent összevetve, mivel nemi úton terjedő vírusról van szó, a leghatékonyabb megelőzés a védekezés. Az óvszeren kívül, alkalmas lehet még helyi fogamzásgátló és antibakteriális hatású hüvelytabletta vagy krém is. A tévhitekkel szemben, a gyakori hüvelyöblítés sem tesz jót, hiszen kimossa az egészséges baktériumflórát is. A monogám kapcsolatok azonban valóban erősen lecsökkentik a fertőződés veszélyét. Különösen fontos odafigyelni új partner esetén, ilyenkor mindenféle fertőzés kockázata lényegesen nagyobb. Alkalmi kapcsolat esetén a megelőzés fontos része a gumióvszer használata. Ez nemcsak a nem kívánt terhesség ellen nyújt védelmet, de az aktus teljes hossza alatt alkalmazva megakadályozza a szexuális úton terjedő kórokozók átjutását is! A chlamydia terjedésének szűrővizsgálattal lehetne gátat szabni, de ehhez nagyon sok, akár panaszmentes embernek (elsősorban fiataloknak, nőknek és férfiaknak egyaránt) a vizsgálata, illetve pozitív esetben a kezelése lenne szükséges.

Forrás: WEBBeteg.hu - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!