Mindent a kullancsokról

Szerző: Kalmár Lalita
Az ősz a túrázások, iskolai kirándulások ideje, ilyenkor sokkal többet járunk erdőben, nem csoda, hogy megnő a kullancscsípések száma is. Hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen? Mitől véd az oltás, meddig hat a spray? Dr. Fodor Dezsőné, a Fodor Gyógyszertár szakgyógyszerésze válaszol.

Milyen óvintézkedéseket tehetünk, hogy elkerüljük a kullancscsípést?

A globális felmelegedés következtében kullancsok már nem csak az erdőben, de a közparkokban is felütötték a fejüket, így egy margitszigeti séta után is felfedezhetjük magunkon a vérszívókat. Ezért kisebb séták során is érdemes befedni a bőrünket: viseljünk könnyű inget, hosszú nadrágot, hogy minél kisebb bőrfelület legyen szabadon! A megfelelő öltözet mellett léteznek különböző kullancsriasztó krémek és spray-k, melyek 4-6-8 órás védelmet biztosítanak. Ezeket egyaránt lehet bőrre és ruhára is fújni. Természetesen azt a ruhát, amit befújtunk, utána ki kell mosni, nem szabad újra felvenni. A másik fontos szabály, hogy ezeknek a szereknek a használata két éves kor alatt nem ajánlott. A nagyobbaknál is az a legjobb megoldás, ha felnőtt a saját kezére viszi fel, és azt keni a gyerekre. Fontos, hogy a gyerek kezére ne kerüljön a spray-ből/krémből, hiszen lenyalhatja.

Ha sokat járunk a szabadban munkánk vagy hobbink miatt, érdemes beoltatni magunkat. Az oltás véd az agyhártyagyulladás ellen, a Lyme-kór terjedésének megakadályozására azonban még nincs oltóanyag. Az első beoltást követően három hónapra, majd egy évre megismétlik azt, majd három év után a páciens egy úgynevezett emlékeztető oltást kap.

Milyen arányban fertőzöttek a kullancsok?

Természetesen nem mindegyik hordoz magában betegséget. Nyolcszáz kullancsfaj létezik, ezek közül csak néhány csípése okozhat problémát. Csípés esetén a legfontosabb, hogy minél hamarabb eltávolítsuk az állatot. Ha azonban nincs nálunk megfelelő eszköz, vagy nem vagyunk tisztában a technikájával, ne siessük el, inkább kérjünk orvosi segítséget.

Mi a leghatásosabb módszer az eltávolításra?

Rengeteg tévhit terjed ezzel kapcsolatban. Mindenféle kenegetés és nyomkodás tilos, hiszen ez által az állat fuldokolni kezd, és visszaöklendezi belénk a már fertőzött vért. A helyes eltávolításhoz léteznek különféle, a patikákban beszerezhető kullancscsipeszek és kullancskanalak, melyeken gondosan fel van tüntetve, hogy kell helyesen használni. A kullancsot a feje és a potroha között kell megfogni, és úgy kivenni. Eltávolítás után a bőrt le kell fertőtleníteni. Ha beleszakadt volna a feje, nem szabad benne hagyni. Ha nem tudjuk kiszedni, akkor mindenképp orvos segítségét kell kérni.

Emellett fontos megemlíteni, hogy a patikában lehet kapni kullancs tesztet, mellyel megállapítható, hogy a kullancs, melyet eltávolítottunk, Lyme-kórral fertőzött példány volt-e. De egyéb betegségek kiszűrésére sajnos nem alkalmas, ahogy arra sem, hogy kimutassa, mi magunk megfertőződtünk-e. Ennek ellenére a kullancs eltávolítása után érdemes elvégezni a tesztet, mivel a betegségnek van egy bizonyos lappangási ideje.

Milyen tünetek esetén gyanakodhatunk Lyme-kórra, vagy agyhártyagyulladásra?

Bőrpír foltok formájában, rossz közérzet, étvágytalanság, izomgyengeség, hányinger, láz, hidegrázás – ezek mind árulkodó jelek. Természetesen, ha a kullancs nem fertőző, semmilyen tünetünk nem lesz a csípést követően.

A kullancs minden esetben elpusztul, vagy előfordulhat, hogy kimászik magától?

A kullancsoknak a fejlődéshez és szaporodáshoz is vért kell szívniuk. A vérszívásuk nagyon lassú folyamat, amely függ a kullancs fajtájától, fejlettségi állapotától és nemétől. Általában néhány napig tart, de egyes nőstények esetében akár 2 hétig is eltarthat. Ha a kullancs teleszívta magát vérrel, magától leválik a gazdáról. Azért fontos előbb eltávolítani őket, mert vérszívás közben jutnak a kórokozók a gazdaszervezetbe, és ez minél rövidebb ideig tart, annál kisebb az esély, hogy megfertőződjünk.

Olvastam egy nagyon érdekes dolgot, amit szeretnék megosztani az olvasókkal. A Lyme-kór ma már az egész világon megtalálható, mégis nagyon kevesen tudják, honnan ered. A betegséget a szarvasok bőrén élősködő egyik kullancsfajta okozza. 1975-ben észlelték először egy amerikai kisváros, a Lyme nevű település környékén, ahol egyre több, addig ismeretlen megbetegedést regisztráltak.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!