5 gerincvédő tipp irodai dolgozóknak

Ki ne ismerné a napi 8-10 órás ülőmunka következtében jelentkező fájdalmat a derék – nyak – váll vonalán? Az irodai dolgozók többsége küzd a jelenséggel, de csak kevesen tudják: ha nem tesznek ellene, az komoly ízületi problémákat, valamint a gerinc működésében jelentkező rendellenességet eredményezhet. Hévíz legnagyobb hoteljének gyógytornászától, Nemes Viktóriától megtudhatjuk, mit tehetünk azért, hogy enyhítsük a fájdalmat, és megelőzzük gerincünk kóros elváltozását.

Ne üljön keresztbe tett lábakkal!

A helyes testtartás rendkívül fontos, ugyanakkor hiába ülünk egyenesen, ha mindeközben keresztezzük lábainkat. Elsősorban a medence környékén jelentkező fájdalommal kell hosszú távon számolnia annak, aki tartja ezt a rossz szokást.

Húzza ki magát!

Ha görnyed, nemcsak a hát – nyak – váll vonalán jelentkező fájdalom fogja kínozni, hanem komolyabb gerincproblémák is kialakulhatnak. Annak érdekében, hogy ne feledkezzen meg az egyenes testtartásról, ragasszon fel egy cetlit a monitor sarkára és írja rá, hogy „Egyenes hát!”. Meglátja, már a nap végén hálás lesz ezért az apró erőfeszítésért!

Legalább óránként egyszer álljon fel és nyújtózkodjon!

Nemes Viktória, a hévízi NaturMed Hotel Carbona gyógytornásza szerint nagyon fontos, hogy óránként egyszer mozgassuk át a testünket, ellazítva izmainkat. Álljon fel székéből és nyújtózkodjon nagyokat! Végezzen apró fejkörzést, mozgassa át derekát, majd csípőjét. Végezetül homorítson, majd domborítson. Mindössze néhány percet vesz igénybe ez az egyszerű mozdulatsor, mégis sokkal jobban fogja érezni magát!

Használjon ülőpárnát!

Fontos, hogy külön figyeljünk a derekunkra is. Ma már számos olyan ülőpárna, kiegészítő létezik, mellyel megkímélhetjük derekunkat a folyamatos ülőmunka közben. A párnák kialakítása speciális, figyelembe véve testalkatunkat, esetleges panaszainkat.

Évente legalább egyszer vegyen részt szűrővizsgálaton és kezelésen!

Ma már korszerű módszerek és gerincerősítő kúrák segítenek a problémák kezelésében, megelőzésében. Ezek segítségével nemcsak a fizikai, hanem a szellemi teljesítőképességünket is növelni tudjuk, ráadásul megszüntetik a kellemetlen tüneteket, és a gerincből kisugárzó fájdalmat. Nemes Viktória szerint a gerinc csigolyáról csigolyára történő vizsgálatával a problémás terület egyértelműen azonosítható, így célzott és hatékony kezelésben részesülhetünk. A gerincerősítő kúra hatékonyságát a gerincoszlopot és a támasztó izmokat erősítő kezelések, valamint hatékony mozgásprogramok egészítik ki.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!