Vitaminból is megárt a sok!

Szerző: Kalmár Lalita
Az ősz közeledtével fontos, hogy felkészítsük szervezetünket a hidegebb hónapokra. De mire is van igazán szükségünk ilyenkor? Lehet-e túl sokat szedni egy vitaminból? Komlósi Imrénével, a Glória Patika gyógyszerészével beszélgettünk.

Nyár végén, az őszi hónapok közeledtével mely vitaminokat szükséges pótolnunk?

C-vitamint mindenképpen, emellett fontos, hogy A- és D-vitamint is szedjünk. A D-vitamin-szintünk a nyári, napsütéses napok során megnő, az őszi hónapokkal azonban ürülni kezd a szervezetünkből. Így célszerű azt tablettával pótolni, annál is inkább, hiszen a legújabb kutatások kimutatták, hogy a D-vitamin segíthet a csontritkulás megelőzésében. Az A-vitamin elővitaminja a sárga színű gyümölcsökben, illetve a sárgarépában található. Ebből a provitaminból bizonyos emulgensekkel (például tejjel) fogyasztva képződik majd a szervezetünkben az A-vitamin.

Mi az elővitamin?

Tulajdonképpen egy molekula, amely zsíros oldószer hatására felhasad, és vitaminná alakul a szervezetben. Az elővitamin megelőzi annak a vitaminnak a kémiai anyagát, amely egy későbbi fázisban alakul majd ki a szervezetben.

Egész évben szükség van vitaminpótlásra?

A mezőgazdaság ipari termelése során a különböző zöldségeket és gyümölcsöket az eltarthatóság érdekében még jóval a teljes megérésük előtt leszedik, ennek következtében nem tud kialakulni a megfelelő vitamintartalom. Ezért úgy gondolom, hogy általánosságban elmondható, hogy érdemes szedni multivitamint. Természetesen nem szabad elfelejtenünk, hogy a túlzott vitaminszedés káros is lehet.

Milyen problémákat okoz, ha az előírt mennyiségnél többet szedünk egy készítményből?

A vízben oldódó vitaminokból nehéz túl sokat szedni, hiszen ezek a vizeletünkkel együtt ürülnek a szervezetből, így amire már nincs szükség, az egyszerűen távozik. A C-vitamin ugyan vízben oldódó vitamin, ám szedése esetén mégis fontos a mértéktartás, ugyanis az aszkorbinsav átsavasítja a vizeletet, így az arra hajlamos egyéneknél vesehomokot, illetve vesekövet okozhat. Ezért nagyobb dózist (500, 1000 mg-ot) csakis kúraként, néhány napon át lehet szedni. Általában a csomagolás is segíti a fogyasztót: legtöbbször 10-es, 20-as adagokban lehet ezeket kapni.

Mennyi idő alatt ürülnek szervezetünkből a vitaminok?

A vízben oldódók gyorsabban távoznak, mint azok, melyek zsírban szívódnak fel (például A-, E- és D-vitamin). Ezen felül léteznek olyan tabletták, kapszulák, illetve drazsék, melyek hosszan elhúzódó hatásúak. Ez azt jelenti, hogy az adott anyag fokozatosan oldódik ki és kerül a véráramba, állandó vitaminszintet biztosítva a szervezetünkben.

Nem megfelelő táplálkozás mellett is képesek felszívódni a vitaminok?

Igen, az A- vagy D-vitamin esetén a felszívódáshoz például nincs szükség sok zsírra. De ahogy azt már említettem, a multivitaminok szedése a leginkább ajánlott, melyekben a vitaminok egymáshoz való aránya is megfelelő.

Vitaminhiány esetén milyen tüneteket tapasztalhatunk magunkon?

Ma már nagyon ritkán találkozunk súlyos vitaminhiányos esetekkel. Régen a komoly D-vitamin-hiányban szenvedő embereknél jelent meg az angolkór, manapság azonban ez teljességgel kizárható, hiszen már a csecsemőknek is kötelező D-vitamint adni. C-vitamin-hiányhoz köthető betegség a skorbut, mely régen a hajósok betegsége volt, illetve azoké, akik el voltak zárva a friss ételektől. Manapság azonban – főleg Európában – nem ismertek ilyen szélsőséges esetek.

Többször is felhívta a figyelmet a multivitaminok szedésének fontosságára. Miért jobbak ezek a készítmények, mint az egyszerű vitaminok?

Ezekben a tablettákban a vitaminok ásványi anyagokkal kombináltak. Az ásványi anyagoknak és vitaminoknak együtt nagyon fontos szerepük van. Például a vas felszívódását a C-vitamin segíti, a tabletták alkalmazási útmutatójában benne is van, hogy ezzel érdemes beszedni. A kalcium felszívódása esetén, melynek a csontok felépítésénél van kitüntetett szerepe, a D-vitamin elengedhetetlen. A magnéziumot, mely a simaizmok görcskészségét csökkenti, a legtöbb esetben automatikusan B6-vitaminnal kombinálják, így segítve annak felszívódását.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!