Koraszülést okozhat a HPV-fertőzés

2015. 08. 30.
Szerző: Szimpatika
Koraszülést és terhességi szövődményeket okozhat a humán papillomavírus (HPV) - állapították meg áttörést jelentő tanulmányukban új-zélandi tudósok.
Az Otago Egyetem kutatói szerdán jelentették be, hogy valószínűleg megtalálták egyes koraszülések és súlyos terhességi komplikációk okozóját. A tudósok a 339 megvizsgált méhlepény háromnegyedénél állapították meg a HPV-fertőzést.


Azt találták, hogy a fertőzött méhlepények esetében a szülés általában egy héttel a vártnál korábban indult meg, az esetek negyedénél ez koraszülést jelentett. A HPV-fertőzött méhlepények tíz százalékánál a magzatburkon is heveny fertőzés alakult ki.

Noelyn Hung, a kutatás vezetője elmondta: nem az összes fertőzés okozott problémát, ezt valószínűleg az anyai immunrendszer befolyásolta.

Azt is kimutatták, hogy a HPV-pozitív méhlepények 78 százalékát a vírus nagy kockázatú változata támadta meg, amely méhnyakrákot is okoz. A vizsgálatban résztvevők közül húsz nőnél alakult ki a preeklampszia - magas vérnyomással, vizesedéssel járó súlyos terhességi szövődmény, amelynek oka ismeretlen -, mindegyiküknél megtalálták a HPV nagy kockázatú változatát.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!