Milyen problémát okozhatnak a befőttek?
Gazdag a kínálat, ilyenkor érik dömpingben a házi befőzésre kiválóan alkalmas őszibarack, körte, szilva, alma vagy a zöldségek közül például a paradicsom, paprika, így a befőttek, lekvárok mellett most kezdődik a dandárja a lecsó, a paradicsomlé és a savanyúság eltevésének.
Sajnos egyes ételérzékenységben szenvedőknél a befőzött gyümölcsök, konzervált zöldségek emésztési problémát okozhatnak, ugyanis ezek az ételek jellemzően magas hisztamintartalmúak, s erre a hisztaminérzékenyek rosszul reagálhatnak - figyelmeztet Lalátka Olivia dietetikus.
Hisztaminózis vagy hisztamin intolerancia alatt az élelmiszerrel bejutó hisztaminra való túlérzékenységet értjük. Helytelen étkezési szokások, bélgyulladások, -fertőzések következménye, különféle gyógyszerek mellékhatása lehet. Előfordulhat az is, hogy valakinek a szervezetében nem termelődik elegendő hisztamint lebontó enzim, vagy olyan anyagok jutnak az emésztőrendszerbe, amelyek blokkolják a hisztamin lebontását.
A hisztamin olyan biogén amin, amely a feldolgozott élelmiszerekben nagyobb mennyiségben található, s nem megfelelő lebontása allergiához hasonló tüneteket okozhat az arra érzékenyeknél. Az intoleranciát okozó étel elfogyasztása után számos tünet jelentkezhet, egyénenként és alkalmanként változó módon: kisebb hasi görcsök, feszülés, hasmenés, fejfájás, migrén, hányinger, orrfolyás, könnyezés, bőrpír, kivörösödés is előfordulhat.
A befőtte, a lekvár a gyümölcscukor felszívódási zavarával (fruktóz malabszorpció) küszködőknek is emésztési problémákat okozhatnak. A gyümölcsök befőzésekor a tartósítást szolgálja a cukor, amely maga is jelentős mértékben (fele arányban) gyümölcscukrot tartalmaz, hívja fel a figyelmet Lalátka Olivia.
Forrás: Weborvos
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Szúrásmentes vércukormérés a láthatáron
- Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját
- Nőként kisebb eséllyel kapunk segítséget?
- A bőrfiatalítás aranyszabálya az életkornak megfelelő arcápoló
- Van-e összefüggés a pikkelysömörös tünetek és az étrendünk között?
- A tapintás segíti az önfelismerést
- Mit súg a bőrünk? - Bőrtünetek melyek cukorbetegségről árulkodnak
- A gerincproblémák minden korosztályt érintenek
- Nem a korral jár - Szívelégtelenség gyerekeknél
- Amit a D-vitaminról eddig tudunk
- Civilizációs betegség lett a kusza fogazat
- Miért fontos a gyermekközpontú válás?
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!