Milyen problémát okozhatnak a befőttek?

Szerző: Szimpatika
Forrás: Weborvos
Sokan szeretnék megőrizni a nyár csodálatos ízeit a téli napokra, ezért szorgalmasan töltik a spájz polcait saját eltevésű lekvárral, befőttel, savanyúsággal – sőt: arra esküsznek, csak a saját eltevésű az igazi. Akik hasonlóan gondolkodnak, azoknak a nyár vége újabb befőzési, eltevési időszak, egy utolsó nagy nekirugaszkodással.

Gazdag a kínálat, ilyenkor érik dömpingben a házi befőzésre kiválóan alkalmas őszibarack, körte, szilva, alma vagy a zöldségek közül például a paradicsom, paprika, így a befőttek, lekvárok mellett most kezdődik a dandárja a lecsó, a paradicsomlé és a savanyúság eltevésének.

Fotó: jovonk.info
Sajnos egyes ételérzékenységben szenvedőknél a befőzött gyümölcsök, konzervált zöldségek emésztési problémát okozhatnak, ugyanis ezek az ételek jellemzően magas hisztamintartalmúak, s erre a hisztaminérzékenyek rosszul reagálhatnak - figyelmeztet Lalátka Olivia dietetikus.

Hisztaminózis vagy hisztamin intolerancia alatt az élelmiszerrel bejutó hisztaminra való túlérzékenységet értjük. Helytelen étkezési szokások, bélgyulladások, -fertőzések következménye, különféle gyógyszerek mellékhatása lehet. Előfordulhat az is, hogy valakinek a szervezetében nem termelődik elegendő hisztamint lebontó enzim, vagy olyan anyagok jutnak az emésztőrendszerbe, amelyek blokkolják a hisztamin lebontását.

A hisztamin olyan biogén amin, amely a feldolgozott élelmiszerekben nagyobb mennyiségben található, s nem megfelelő lebontása allergiához hasonló tüneteket okozhat az arra érzékenyeknél. Az intoleranciát okozó étel elfogyasztása után számos tünet jelentkezhet, egyénenként és alkalmanként változó módon: kisebb hasi görcsök, feszülés, hasmenés, fejfájás, migrén, hányinger, orrfolyás, könnyezés, bőrpír, kivörösödés is előfordulhat.

A befőtte, a lekvár a gyümölcscukor felszívódási zavarával (fruktóz malabszorpció) küszködőknek is emésztési problémákat okozhatnak. A gyümölcsök befőzésekor a tartósítást szolgálja a cukor, amely maga is jelentős mértékben (fele arányban) gyümölcscukrot tartalmaz, hívja fel a figyelmet Lalátka Olivia.

Forrás: Weborvos

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!