Óriási találmány: így tiszta maradhat a víz

2015. 08. 15.
Szerző: Szimpatika
Kaliforniában új találmánnyal próbálnak védekezni a térséget sújtó egyre súlyosabb probléma ellen. A lényeg, hogy a labdák megakadályozzák a víz párolgását és szennyeződését.
A fejlesztés vezetői abban reménykednek, éves szinten 15 millió hektoliter vizet sikerül majd megspórolniuk két évtizeden át.

Fotó: amusingplanet.com
A több éves kutatással kifejlesztett úgynevezett árnyékgolyók, képesek megakadályozni a víz elpárolgását és algásodását, így megoldhatják a tározók legnagyobb problémáit. Segítségükkel a tiszta vizet akár évekig is el lehet majd tárolni, komolyabb minőségromlás nélkül.

A héten 20 ezer labdát engedtek be egy Los Angeles-i tározóba, és a sikeren felbuzdulva a kivitelező további terjeszkedést tervez. Az innovatív megoldás nagyon olcsó és hatásos. Egy golyó mindössze 90 forintba kerül és 750 hektoliter ivóvizet képes megspórolni évente.



Kaliforniában minden évben súlyos szárazság tombol, a hőmérséklet több helyen tartósan 40 fok fölé emelkedik. Ennek hatására rendszeres a vízhiány és gyakoriak az erdőtüzek.

Az idei szezonban, amely általában májustól októberig tart, minden korábbinál nagyobb károk keletkeztek az államban. A hetekig tomboló erdőtüzek miatt legkevesebb 12 ezer embert telepítettek ki és a lángok 19 ezer hektárnyi területet perzseltek fel.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!