Spórolni is lehet a légkondival?

Szerző: Szimpatika
Nem csak az emberi szervezetet terheli meg a forróság, hanem a környezetünket is. Hogyan lehet energiatakarékosan használni a kánikulában az egyre népszerűbb légkondicionáló berendezéseket?
Árnyas diófa, vizes lepedő vagy vastag falú parasztház: így védekeztek elődeink, amikor nehezen viselték el a nyári meleget. Manapság pedig már elvárjuk, hogy egy autó vagy egy munkahely légkondicionálóval hűthető legyen.


25 Celsius-fok az az ideális hőmérséklet, amelyen a legnagyobb teljesítménnyel tudunk dolgozni mind fizikailag, mind szellemileg. Ahogy nő a hőmérséklet, teljesítőképességünk egyre csökken, 35 fok fölött a 25 fokoson elvárhatónak csak a húsz százalékát tudjuk teljesíteni – magyarázta el az M1 Kék bolygó című műsorában Páldy Anna, az Országos Közegészségügyi Központ főorvosa.

A globális felmelegedés korában azonban egyre több magánlakáshoz is választanak hűtőberendezést. Fontos szempont, hogy a légkondicionáló ne kerüljön közvetlenül az ágy vagy az ülőhely fölé, mert megfázást okozhat, inkább fújjon a lakás távolabbi pontjain. A WHO ajánlása szerint a kinti hőmérsékletnél a 6-10 fokkal hűvösebb az ideális beállítás.

A légkondicionáló használatával közvetve erősítjük a globális felmelegedést, hiszen ezek a szerkezetek nem megújuló energiaforrásokat használnak fel. De azért így is lehet spórolni. A szakember szavai szerint a klímaberendezéseket érdemes úgy is működtetni, hogy nem tartózkodunk otthon. A mai berendezések már korszerűek, energiahatékonyak, többségében inverteresek, azaz visszaszabályoznak, hogyha elérték a kívánt hőmérsékletet, ezáltal energiát spórolnak meg a felhasználónak.

Fotó: hirado.hu/MTI/Németh György
2013 óta az Európai Bizottság szabályzata alapján bizonyos tiltások is vonatkoznak a klímaberendezésekre, hogy kevésbé terheljék a környezetet. Két éve nem lehet on-off vezérlésű készülékeket behozni az Európai Unió tagállamaiba, csak inverteres klímákat lehet forgalomba helyezni. Vagyis a kompresszor a hőmérséklet függvényében szabályozza a teljesítményét, energiatakarékosabb, halkabb, és az elektromos hálózatot se terheli meg mértéken felül – hangzott el a műsorban.

A jövőben persze az a cél, hogy visszatérjünk a természetes megoldásokhoz. De egyelőre a klímaváltozás okozta hőhullámok enyhítésére használt berendezések miatt jelentős mértékben nő villanyáram-fogyasztásunk. A műsorban elhangzott, idén volt már olyan nyilvánosságra hozott adat, amely szerint a nyári fogyasztás mértéke az elmúlt néhány extrém nyári meleg napban meghaladta az ez évi téli energiafogyasztásét, ami a szakember szavai szerint a klímaberendezések elterjedésével összefüggésben álló tendencia lehet.

Aki most építkezik, elgondolkozhat azon, milyen természetes megoldásokat alkalmazzon, hogy ne legyen szükség légkondicionáló működtetésére egész nyáron.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!