Tippek: így győzhető le a munkamánia

Szerző: Szimpatika
A nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás már a múlté – vélik a szakértők. Sokan nyaralás alatt is dolgoznak, vagy elviszik magukkal a munkát.
Japánban a munkamánia évente 1000 halálesetet eredményez, ami közel 5 százaléka az országban előforduló agyvérzések és szívrohamok számának. Hollandiában a szabadidő-neurózis a lakosság 3 százalékát érinti, ők fizikailag is betegek lesznek hétvégén és a szabadság alatt, amint abbahagyják a munkát. Próbálnak ugyan pihenni, de hiába. Függőség, betegség vagy hozzáállás kérdése? Erre kereste a választ a Kossuth Rádió napközben című műsora.


Egyrészt egy belső kényszer hajtja a munkamániást, hogy nehogy lemaradjon valamiről, másrészt az információ begyűjtése is motiválja a szabadságuk alatt dolgozó embereket. Több tényező is hatással van arra, hogy le tudunk-e állni, így például, hogy milyen elvárásokkal kell szembenéznünk, hogy szeretjük-e a munkánkat, és egyáltalán, munkának számít-e egy email elolvasása vagy sem - sorolta a lehetséges magyarázatokat a HR Szövetség Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke.

Csapos Noémi ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy szabadság alatt csak nyomós érv, elháríthatatlan körülmény miatt lehet visszarendelni valakit. Fontos kérdés, hogy mennyire él vissza a munkáltató e típusú hatalmával, de lényeges szempont a dolgozó hozzáállása is – emelte ki.

A munkamánia egy szenvedélybetegség, egy függőségi állapot, melyben a munka drogként funkcionál, és az élet egyetlen értelmévé válik. Ez pedig háttérbe szorítja a társas, szociális és családi kapcsolatokat - sorolta a következményeket Duró Zsuzsa pszichológus. A szakember azt hangsúlyozta, hogy a munkamániát ne tévesszük össze a felelősségteljes, szorgalmas, kitartó és kreatív munkával. Szerinte minimum 10 nap szabadságra van szükség megszakítás nélkül, hogy tudjunk pihenni, egy hét nem elég.

 MTI Fotó: Máthé Zoltán
A pszichológus úgy látja, a közép- és felsővezetők különösen veszélyeztetettek a munkamániától, igaz, igen széles a spektrum. A jó hír, hogy van rá gyógyír – emelte ki. Azt tanácsolja, hogy ne akarjunk egyszerre mindent elvégezni, és próbáljunk egy dologra koncentrálni, valamint legyen jó érzés, mikor a munka el van végezve. Ha valaki erre képes, legyőzte a munkamániát. Fontos továbbá, hogy a családdal meg tudjuk beszélni a problémákat - húzta alá.

Ságvári Bence szociológus úgy véli, napjainkban bekövetkezett az az állapot, hogy egyetlen eszközön tudunk dolgozni, szórakozni és alapvető információkat megszerezni. Ez a ki nem kapcsolhatóság egyébként bizonyos típusú szellemi, alkotó munkákra jellemző – tette hozzá.

A régi időkben az volt az elérendő társadalmi státusz, hogy az embernek ne kelljen dolgoznia, most azonban fordult a kocka, és társadalmi státuszt jelez, ha folyamatosan keresik, igény van rá - tette hozzá Ságvári Bence.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!