Felelősebben kellene használni a marihuánát

Szerző: Szimpatika
Tudományos szempontból nem egyértelműek és korántsem meggyőzőek az orvosi marihuána fájdalomcsillapító hatására vonatkozó korábbi kutatási eredmények - állapította meg a Maastrichti Egyetem egyik kutatócsoportjának tanulmánya.
A maastrichti kutatók 6500 személy bevonásával végzett 79 korábbi vizsgálat eredményét elemezték újra, és arra a következtetésre jutottak, hogy azok nem tartalmaznak elég fajsúlyos bizonyítékokat a marihuána fájdalmat csökkentő hatására. A kannabinoidoknak a kemoterápiás kezeléssel járó hányingert, illetve az alvászavarokat enyhítő tulajdonságát illetően értékelhetetlenül kevés pozitív adatot sikerült találni - teszi hozzá a tanulmány, amelyet a maastrichti egyetem munkatársai az Amerikai Orvoskamara szaklapjában publikáltak.  


Kétségtelen, hogy az elmúlt években számos olyan kutatás került nyilvánossága, amely a kannabiszszármazékokat összefüggésbe hozta a fájdalmat, hányingert, illetve álmatlanságot enyhítő hatással, ezen tanulmányok jelentős része azonban a statisztikailag értékelhetőnél kisebb számú esettanulmánnyal dolgozott - vélekednek a maastrichti kutatók.

Bár az orvosok előszeretettel írnak fel depressziós betegeiknek kannabiszszármazékot tartalmazó gyógyszert, a legfrissebb kutatások során arra sem sikerült megdönthetetlen bizonyítékokat találni, hogy az orvosi marihuána valóban hatékony segítséget jelent a depresszió kezelésében - nyilatkozta a most megjelent tanulmánnyal kapcsolatban Jos Kleijenen professzor, a maastrichti egyetem munkacsoportjának egyik tagja. Nagyobb létszámú kontrollcsoport bevonásával végzett vizsgálatok azt mutatták ugyanis, hogy a marihuánának túl sok lehet a mellékhatása, amelyek számos esetben olyan mértékűek, hogy megkérdőjelezhető, vajon az eredeti betegségre érdemes-e egyáltalán ezt a szert adni a betegnek.

Fotó: naturahirek.com
Kleijnen hangsúlyozta: a projekt célja nem az volt, hogy bebizonyítsák az orvosi marihuána használatának hatástalanságát, hanem éppen az, hogy a szert alaposabb tudományos vizsgálatok után, felelősebb módon alkalmazza gyógyászati célokra az orvostársadalom.     

Hollandiában hivatalos adatok szerint több mint 5000 ember használ orvosi rendelvényre kapható kannabiszszármazékot, ez a szám azonban jóval nagyobb lehet, sokan ugyanis házuk kertjében saját maguk termesztik a növényt vagy kifejezetten ilyen céllal üzemelő úgynevezett coffee shopokban szerzik azt be.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!