Sokkoló adatok a cigarettafüggőkről

2015. 06. 18.
Szerző: Szimpatika
Amerikai kutatók szerint a cigaretta számlájára írható 12 daganatos betegség okozta elhalálozások majdnem fele 2011-ben.
A JAMA Internal Medicine amerikai belgyógyászati szaklapban közzétett tanulmány szerzői 346 ezer halálozást vizsgáltak, a halálesetekért a rák 12 fajtája volt felelős. Kimutatták, hogy ennek csaknem felét, 48,5 százalékot a cigarettázás okozta.

MTI Fotó: Kollányi Péter
A cigarettához köthető halálozások aránya a tüdő-, hörgő- és légcsőrákosoknál volt a legnagyobb (74,9 százalék, 129 ezer 799 eset). A gégerákosoknál 1,7 százalék (2856 eset) volt ide sorolható.

A szájüregi, nyelőcső- és húgyhólyagrákban elhunytak mintegy felénél játszott szerepet a cigaretta - állapították meg az Amerikai Rákkutatási Társaság tudósai. "Annak ellenére, hogy ötven éve csökken a dohányzók aránya, a többféle daganatos betegség okozta halálozások nagy száma írható még mindig a cigaretta számlájára" - írták a tanulmányban.

A kutatók jelezték tanulmányuk korlátait is: csak a cigarettázást vizsgálták, a dohányzás egyéb módjait - többek közt a szivarozást vagy a pipázást - nem. A résztvevők csoportjait nem jellemezte bőrszín szerinti sokszínűség, iskolázottságuk is magasabb volt az amerikai átlagnál, és ez kizárt sok olyan csoportot, ahol magas a dohányzók aránya.

Az elmúlt fél évszázadban több mint húszmillió amerikai korai halálát okozta a cigaretta az Egyesült Államok legutóbbi belgyógyászati jelentése alapján.

A dohányzás látványos visszaszorulása ellenére - ma az amerikaiak 18 százaléka dohányzik, 1964-ben még 42 százalékuk - évente 443 ezren hunynak el a káros szenvedélyhez köthető betegségekben.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!