Újabb magyar áttörés a rákkutatásban

2015. 06. 16.
Szerző: Szimpatika
Molekuláris tetoválásnak nevezte el felfedezését az ELTE kutatócsoportja. Az eredményt sejtbiológiai áttörésnek tartják, és a szakma világszerte ünnepli. Dr. Málnási-Csizmadia András professzor, a kutatás vezetője a Kossuth Rádiónak azt mondta: forradalom zajlik a tudományban, az eddigi világkép megdőlni látszik.
Élő szervezetbe juttattak gyógyszert úgy, hogy annak hatása csupán egyetlen sejtre korlátozódik, a többi sejt érintetlen marad. Ez annak a szakma által világszerte ünnepelt felfedezésnek lényege, amit molekuláris tetoválásnak neveztek el, és amelyről korábban mi is írtunk.


Ahogy Dr. Málnási-Csizmadia András professzor, a kutatás vezetője a Kossuth Rádiónak elmondta: a módszer lényege, hogy a hatóanyag nem jut ki a sejtből, örökre ott marad, azaz örökre hat. Ahol azt akarják elérni, hogy a molekula bekötődjön a célfehérjéhez, egy különleges lézerfénnyel megvilágítják, így a gyógyszer hozzáragad a fehérjéhez.

A magyar felfedezésnek köszönhetően akár néhány éven belül elkezdődhet a beteg sejtek célzott kezelése, és nem csupán a daganatok esetében. A molekuláris tetoválással más megbetegedések, sőt a függőségek is hatékonyan megszüntethetők lehetnek.

Az eredményeket tavasszal publikálták a rangos Chemistry&Biology tudományos folyóiratban, a felfedezést a lap címlapon közölte. Dr. Málnási-Csizmadia András úgy véli, két-két és fél éven belül elő tudják állítani azokat a molekulákat, amelyeket előkísérletekben egerekben ki tudnak majd próbálni.

Az utóbbi években sorra publikálják a nagy felfedezésekről szóló híreket a szaksajtóban. Dr. Málnási-Csizmadia András szerint a fejlődés nem csupán illúzió. Úgy látja, manapság olyan eredmények születnek, amelyek alapvetően megváltoztatták a világról és az emberről alkotott képünket. Hozzátette: 10-15 éve új korszak kezdődött, forradalom zajlik a tudományban, új technológiák születnek, s a biológiai és fizikai világ komplexitása tárul fel.

A magyar kutatócsoport áttörése felpezsdítette a szakmát, a sikerszériának még közel sincs vége. Az Európai Kutatási Tanács, amelynek feladata, hogy támogassa az eredménnyel kecsegtető felfedezéseket, tegnap közzétette ötezredik pályázati kiírását. A jubileum alkalmából kiválasztottak 12 kutatást, amellyel reprezentálni szeretnék a minőséget. Az egyik kiemelt projekt a magyar molekuláris tetoválás lett.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!