Idegengyűlölet

2010. 04. 03.
|
Címkék: Popper Péter 
Nem fog tetszeni a közönség nagy részének az, amit mondok… Én hosszú idő óta valláspszichológiát tanítok, azzal foglalkozom. Ennek következtében ott látom az idegenekkel való bizalmatlanság és gyanakvás gyökerét, hogy minden kultúrában, – a legősibb kultúrában is –, voltak szentségek, amiket tiszteltek.


Szerettek a közelükben élni, mert ott biztonságosabb volt az élet, közelebb volt az ég, valami pozitív sugárzásuk volt a szent helyeknek. És itt kezdődik valami rossz érzés, ha jön egy idegen. Ez kicsoda? Ez milyen szentséget tisztel? A miénket? Vagy más isteneket? Rombolni jön?

Sajnos azt látom a vallástörténetben, hogy itt indul el egyfajta gyanakvás az idegennel szemben. Hozzánk tartozol vagy nem? Közömbös vagy irántunk, vagy ellenséges, vagy baráti? Ki vagy te?

Elindul egyfajta bizonytalanság az idegennek a megítélésében. Viszont a gyanakvás könnyen fordul az agresszivitás irányába. Ez egy külön probléma, hogy miért lesz a hitből nagyon könnyen agresszivitás. Utalhatnék arra, hogy minden fanatizmus könnyen válik erőszakossá. Így lesz a szeretet vallásából inkvizíció, vagy a jóságos Isten nevében tömeges gyilkolás, mikor elfoglalják a zsidók Kánaánt.

Szóval az agresszió elkezdi befészkelni magát az emberek életébe, főleg egy olyan kritikus korszakban, mint a népvándorlás kora. Amikor menekülnek más népek elől, terjeszkednek, elfoglalnak területeket, életteret keresnek maguknak, szóval egyre erősebb lesz a mi és az ők probléma. Ez belegyökerezik egy idő után majdnem minden kultúrába.

A modern társadalomban az figyelhető meg, hogy a nemzeti-faji „ki vagy te?”-kérdés két esetben erősödik meg. Először a nemzeti államok kialakulása idején. Akkor nagyon fontos, hogy valaki magyar, rác vagy oláh, mert az egységes állam kialakulásában borzasztó fontos, hogy milyen származású az illető. Ha kialakult a nemzeti állam, akkor ez fölenged.

Azt látom, mikor jön egy periódus, ami megegyezik a Szent István-i gondolattal, hogy gazdagítja a nemzetet, ha más kultúrákat is magába olvaszt, elvisel, akkor az élet színesebbé válik, gazdagodik. De jöhet megint egy rossz periódus, amikor a nemzeti állam szétesik. Baj lesz a nemzeti identitással, és megint problémává válik: te ki vagy? Közénk tartozol? Német, szerb, esetleg zsidó, cigány, őseid vannak? Abban a pillanatban megint felnő ez a probléma naggyá, és konfliktusokra, ellenérzésékre ad alkalmat.

Ez nagyon nehéz kérdés, ez megint nem fog tetszeni az emberek többségének. Ha elmegyek Angliába, elmegyek a Westminsterbe, ott fekszenek Anglia királyai, mind. Erzsébet is, de mellette ott fekszik a skóciai Mary, akit kivégeztetett. De ott fekszik az őrült, a zseni, a közepes, mindenki. Soha a Westminsterből egy angol királyt ki nem dobtak. Ugyanez van Anglia miniszterelnökeivel is. Zseni volt, rossz volt, hülye volt, okos volt, ott van.

Mert van egy olyan attitűd, ami érezhető, hogy ugyanis ez volt Anglia. Vállaljuk a megtörténteket, hogy búr háborút is csináltunk, gyarmatosítottunk, de nekimentünk Hitlernek is. Ez Anglia.

Az angol történelmet nem írták át huszonháromszor. Ha egy angol ember önéletrajzot ír, nem kell tízévenként átfogalmaznia, hogy ki volt.

Ha nem vállalja – ezt Romain Rolland világhírű író úgy hívja, „a megtörténtek vállalása” –, akkor epizódokra hull szét az ország történelme, az egyén története.

Nem tud összeállni egységgé, akkor viszont nincs identitás, mert melyik epizóddal azonosul? Ha nem tudom az egészet felvállalni, akkor milyen identitásom lehet önmagammal szemben és a nemzetemmel szemben? Ez nehéz kérdés, és itt van a jelen probléma, miszerint megint előállt egy identitászavar. Ez jön létre a diktatúrák után, a megszállások után, az univerzális gazdasági és pénzügyi világmozgalmak hatására, ami kicsit mindig ellenséges a nemzeti elkülönülésekkel szemben. S megint nagyon jelentős lesz a kérdés: Ki vagy te? Honnét származol?Ez érdekes lélektani folyamat, mert az emberek között mindig volt különbségtevés, jogosan-nem jogosan, ezzel lehet vitatkozni. Egy magyar arisztokrata annak idején azért érezte különbnek magát a polgártól, mert ő egy főnemesi történelmi családba született be. Akkor már nem kellett alkotnia, értéket létrehoznia, hanem magával a születéssel fölényhelyzetbe került a polgárral szemben.

Érdekes módon, ez megváltozott, mégpedig az ellenkezőjére. Ma attól kerül valaki fölényhelyzetbe, hogy nem születik valaminek. Nem született cigánynak, zsidónak, homoszexuálisnak, tehát többet ér azoknál. Teljesen kifordított attitűdje az arisztokráciának, megint nem kell csinálni érte semmit, se értékteremtés, se alkotás nem szükséges. Ezekből könnyen összekavarható, a társadalmi közérzetet tönkretevő, zűrzavaros kérdések bontakozhatnak ki.
Októberi akció

Novo C plus® liposzómális C-vitamin lágykapszula

60 db

3 325 Ft

55,4 Ft/db
C-vitamint liposzómális formában tartalmaz, mely lehetővé teszi a C-vitamin kiváló hatékonyságú felszívódását és hasznosulását a szervezetben
Penta Pharma Kft.
Étrend-kiegészítő készítmény**

Dona® 1500 mg por belsőleges oldathoz

20 tasak

2 995 Ft

149,7 Ft/tasak
Hatékonyan enyhíti az enyhe és középsúlyos térdízületi porckopás tüneteit
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 620 Ft

101,3 Ft/db
Láz- és fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatású készítmény
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® pezsgőtabletta

20 db

1 435 Ft

71,8 Ft/db
Kalciumhiány megelőzésére és kezelésére
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Actival® Kid Gumivitamin

50 db

2 245 Ft

44,9 Ft/db
Cukormentes gumivitamin-készítmény, mely hozzájárul a gyermekek immunrendszerének normál működéséhez. Citrom és málna ízű
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Étrend-kiegészítő készítmény**

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

3 630 Ft

1452 Ft/ml
Széles spektrumú gombaölő hatóanyaga a körömlemezbe és a körömágyba hatolva fejti ki hatását. Elég csak heti egyszer használni!
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkenőcs

25 g

1 795 Ft

71,8 Ft/g
Aranyér kezelésére, tüneteinek enyhítésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tantum Verde® menta 3 mg szopogató tabletta

20 db

1 445 Ft

72,3 Ft/db
Alkalmazható a száj, torok és a fogíny gyulladásánál közvetlenül. Fájdalomcsillapító és helyi érzéstelenítő egyidejűleg
Vény nélkül kapható gyógyszer

Otrivin 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 660 Ft

166 Ft/ml
Gyorsan megszünteti az orrdugulást és hatása akár 12 órán át tart
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocuvite® lutein forte

30 db

2 905 Ft

96,8 Ft/db
Komplex összetétel luteinnel, antioxidánsokkal és cinkkel. A cink hozzájárul a normál látás fenntartásához
Étrend-kiegészítő készítmény**

Patikárium Multivitamin 50+ tabletta

60 db

1 360 Ft

22,7 Ft/db
11 féle ásványi anyagot, 13 vitamint, valamint 10 mg zöld tea- és 5 mg vörösszőlő-kivonatot tartalmazó komplex készítmény, az 50 év felettiek igényeinek megfelelő összeállításban
Étrend-kiegészítő készítmény**

Sedatif PC® bukkális tabletta

40 db

1 310 Ft

32,8 Ft/db
Alvászavar, szorongás, ingerlékenység tüneteinek kezelésére. Ajánlott stresszes, túlhajszolt életvitel esetén, illetve hiperaktív gyerekeknek
Boiron Hungária Kft.
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer

Nicoflex 0,15 mg/20 mg/90 mg kenőcs

50 g

940 Ft

18,8 Ft/g
Reumás izom- és ízületi fájdalmak, zúzódások, rándulások, izommerevség, izomgörcs esetén, valamint sportoláshoz bemelegítésre
Vény nélkül kapható gyógyszer

Accu-Chek® Active tesztcsík

50 db

2 685 Ft

53,7 Ft/db
Vércukor meghatározására szolgál a megbízható Accu-Chek Active készülékkel, alkalmas betegek önmonitorozására. Rendszeres vércukorméréssel megelőzhetők a diabétesz súlyos szövődményei
Gyógyászati segédeszköz*

Nizoral® korpásodás ellen 20 mg/g sampon

100 ml

2 970 Ft

29,7 Ft/ml
Gomba okozta bőrfertőzések, pl. hajkorpásodás kezelésére, megelőzésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 375 mg kemény kapszula

50 db

1 960 Ft

39,2 Ft/db
Légúti megbetegedésekben a nyák oldására, köpetürítés elősegítésére szolgál
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Extra + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

4 355 Ft

Fokozott immunvédelmet biztosít a betegségek megelőzésében és leküzdésében az egész család számára. Már 15 kg testsúlyt elérő gyerekek is kaphatják immunrendszerük támogatására
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Linex® Forte élőflórát tartalmazó kapszula

14 db

1 490 Ft

106,4 Ft/db
Szedése gyomor-bélrendszeri fertőzés, antibiotikum-kúra esetén javasolt
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Ambroxol-Teva 3 mg/ml szirup

100 ml

1 250 Ft

12,5 Ft/ml
Kellemes málna ízű szirup, mely kíméletes megoldást nyújt gyermekek számára hurutos köhögés esetén
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran belsőleges por felnőtteknek

14 tasak

2 250 Ft

160,7 Ft/tasak
Komplex megoldás a megfázás és az influenza tüneteinek kezelésére
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Készítsen egy fotót önmagáról és kedvenc Szimpatika Patikájáról és a fotóról ne hiányozzon az aktuális Szimpatika magazin sem! Töltse föl honlapunkra és nyerjen!

A játék 2017. okóber 1-jétől 2017. november 30-áig tart.

Fődíj: Kanári-szigeteki utazás az IBUSZ Utazási Irodák Kft. jóvoltából
Közönségdíj: 5 db Neuzer városi kerékpár a Neuzer Kerékpár Kft. felajánlásával

Részt veszek a játékon » Mi ez a játék? Részletek és szabályok »

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2017. októberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el