Szaga van a boldogságnak?

2015. 05. 24.
Szerző: Szimpatika
Egy nemzetközi egyetemi kutatás során derült ki, hogy boldogság esetén izzadtságunk olyan szagokat áraszt, amellyel tudat alatt mások érzékelhetik, hogy remek a hangulatunk.
Ezt egy igen egyszerű vizsgálattal derítették ki, amelynek első lépéseként egyes résztvevőknek olyan videókat mutattak, amelyekről tudták, hogy boldogsággal teli érzéseket keltenek bennük, egyeseknek viszont semleges videókat mutattak, másoknak pedig félelmeteseket. A videók nézése közben a résztvevők kondigépekkel sportoltak, így a kutatók izzadtságmintákat vettek tőlük. Ezeket a mintákat nőknek mutatták meg, hiszen a nők szaglása általánosságban jobb a férfiakénál. A nők megszagolták a mintákat, de nem tudtak különbséget tenni, hogy melyik minta gazdája boldog, és melyik nem.



Ekkor jött viszont a kutatás érdekes része, ugyanis a szaglás közben a nők arcát egy kamerával vették, majd a felvételeket kielemezték. Az arc minden apró rezdülését figyelték a felvételeken, amelyekből kiderült: a boldog résztvevők izzadtságmintáitól a nők arcizmai minden esetben úgy kezdtek el mozogni, mint amikor kezdenek elmosolyodni. A kutatók szerint tehát az izzadtság szagából tudatalatt érzékeljük, ha valaki boldog.

Forrás: HVG

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!