Mit tehetünk a magas vérnyomás ellen?

Szerző: Szimpatika
Ma van a hipertónia (hypertonia) világnapja, amelynek célja, hogy felhívják a figyelmet a magasvérnyomás-betegségre, annak veszélyeire és megelőzési lehetőségeire. Az Egészségügyi Világszervezet 2005 óta minden évben május 17-én tartja ezt a világnapot, az idei mottó: "Ismerd a vérnyomásod!"
A felnőtt lakosságból mintegy 3,5 millió embert érint e betegség, ráadásul a magas vérnyomásban szenvedő betegek száma nő, mert az időseknél - 75 év felett - az esetek 80 százalékában jelentkezik a hipertónia betegség, amely gyakori együttjárója a cukorbetegségnek is - írja az MTI.


A 140/90 Hgmm feletti vérnyomást nevezzük magas vérnyomásnak, amely sokszor egy-két évtized alatt alakul ki, minden látható és érzékelhető tünet és panasz nélkül. A gyakori fejfájás, a látásromlás, a cukorbetegség, az elhízás, a zsíranyagcsere zavara felhívja a figyelmet a hipertónia kialakulásának veszélyére és a nem gyógyszeres vagy gyógyszeres beavatkozás szükségességére. A kismértékű, de már kóros eltérések kimutatására számos vizsgálati lehetőség van.

A Magyar Hypertonia Társaság célja, hogy elősegítse a betegség elleni küzdelmet, és minél több hiteles információt nyújtson az érintetteknek és egészséges hozzátartozóiknak. Ezért indították el az "Éljen 140/90 alatt!" programot a normális vérnyomás értékének megismertetésére, és az "Ereink védelmében (ÉRV) programot a magasvérnyomás-betegség hátterében álló érelmeszesedés és a következményes szervkárosodások (szívizominfarktus, stroke, krónikus vesebetegség) kiszűrésére.


A szervezet 1998-ban hozta létre a hipertónia ellátás minősített orvosa képesítést, a világon elsőként. 15 évvel később indult meg ezen elismerés "hivatalossá" válása, és 2014-ben megindult a nemzeti vizsgabizottság által szervezett hipertonológia licenc képzési és vizsgáztatási rendszere.

A világnaphoz kapcsolódóan ma rendezi meg Magyar Hypertonia Társaság a II. tavaszi kongresszusát, ahol az újdonságok és aktualitások között ismertetik az új szakma irányelvet, összefoglalják a társasági tudományos programokat és áttekintik a Hypertonia Regiszter helyzetét.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!