Tipp: így készüljünk a futószezonra

2015. 05. 09.
Szerző: Szimpatika
Itt a tavasz, sokan kezdenek futóedzésbe. Ilyenkor azonban a felkészülés hiánya mellett egy visszatérő térdfájdalom is akadályozhat a megfelelő edzésben.
Csak fokozatosan!

Mielőtt nekivágnánk a futószezonnak, fel kell készíteni magunkat a növekvő terheléshez. Testileg a cél, hogy egyre jobb alkalmazkodáshoz szoktassuk a szív-, és érrendszeri, a keringési, a légzési, az izomzati, az ín-, a szalag-, és az ízületi rendszert. Lelkileg pedig fontos, hogy határozzuk meg a célt, amiért futunk. Az edzés során a szervezet egy stresszhatásnak van kitéve, amelyhez egyre jobban alkalmazkodva javul a teljesítőképessége. Ehhez azonban be kell tartanunk a fokozatosság elvét, meg kell találnunk a terhelés-pihenés helyes arányát. Mivel a terhelés hatására lemerülnek a glikogénraktárak, roncsolódnak az izomrostok, megbomlik a szervezet elektrolit- és folyadékegyensúlya, romlik a perifériás vérkeringés és besűrűsödik a vér, mindenképpen szükség van regenerálódásra ezen folyamatok megfordításához. Már 1-2 nap is elég lehet arra, hogy feltöltődjenek az energiaraktárak, így érdemes ezt kivárni, amíg újra laza izmokkal nekivágunk a futásnak.



Top 6 tanács


1. Mindig be kell melegíteni, leginkább gyaloglással.

2. Nyújtani csak az edzés után szabad, az izmok statikus nyújtásával.

3. Ha utcán futunk, lehetőleg ne hallgassunk zenét és viseljünk fényvisszaverő ruhadarabokat! Nézzünk a lábunk elé, a kátyúk, kavicsok veszélyesek!

4. Új cipővel rövidebb távokra induljunk, versenyezni csak bevált cipővel szabad.

5. A futógépen motiváljuk magunkat különböző előre beállított programokkal.

6. Ha könnyen kifordul a bokánk, a terepfutás helyett válasszuk a biztonságosabb futópadot!

Mit tehetünk a fájós térddel?

A térdfájdalom hátterében leggyakrabban a porckopás áll, amelynek fennállása esetén mindenképpen tehermentesíteni kell a térdet. Ez azt jelenti, hogy olyan sportot ajánlatos űzni, amely nem terheli nagyon az ízületi porcot, szalagokat, de erősíti a térd körüli izmokat – ismerteti dr. Pál Mónika, az Oxygen Fájdalomcentrum reumatológusa. Elsősorban ilyen a gyors- és hátúszás, tai csi, a mediball, a jóga, a pilates, a body art. Ha azonban beleszerettünk a futásba, olyan módszereket kell keresnünk, amelyekkel lassítható a folyamat és elmúlik a fájdalom.

Beválhat a lökéshullám terápia, mely terápia oldja a mozgásszervi fájdalmat okozó triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, és nem csak a fájdalmat csökkenti, de a valódi okot is megszüntetheti a sérült szövetek fokozatos regenerálásával. A kezelés során nagy energiájú lökéshullámot juttatunk a kijelölt helyre, amely enyhe fájdalommal járhat, de az eredmények magukért beszélnek.

Ha reggel vagy éppen futás után fáj a térd, valószínűleg ízületi kopás áll a háttérben. Amennyiben beindult a porckopás folyamata, a legfontosabb, hogy óvjuk a maradék állományt és csillapítsuk a fájdalmat. Ennek egyik legbiztosabb módja, ha hiarulonsavas szert juttatnak az ízületi résbe, amely „megolajozza", kipárnázza az ízületet és tompítja a felszínét ért lökéseket. Az injekciók kúra hatása fokozatosan adódik össze, így akár 6-8 nyolc hónapig rendkívüli mértékben megjavíthatja az ízület terhelhetőségét.

Forrás: Weborvos

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!