Önbarnító krémek: hogyan használjuk?

2015. 04. 18.
Szerző: Szimpatika
Az önbarnító készítmények mindenki számára elérhetők az év bármely szakában. Első látásra könnyen alkalmazhatók, többségüket otthoni használatra fejlesztették ki, bár kozmetikai célokra is kiválóak. A krémek hatóanyaga a dihidroxi-aceton, amely a bőr legfelső, elszarusodott rétegét színezi be kémiai úton.
A kialakult barnaság nem véd az UV-sugárzás ellen. Előnye, hogy a nappal és a szoláriummal szemben nem jár a bőr számára UV-terheléssel, így annak későbbi káros hatásait (bőröregedés, bőrrák) is elkerülhetjük. Ellenzői szerint ugyanakkor az önbarnítók természetellenesen sárgás színt eredményeznek, és óva intenek egy sokadik vegyi anyag alkalmazása ellen, a bőrallergia kialakulásának veszélyére irányítva a figyelmet - írja Dr. Kónya Judit a webbeteg.hu-n.



Mire kell figyelni önbarnító használatakor?


Nagyon oda kell figyelni, hogy a krémeket egyenletesen oszlassuk el. Emellett érdemes egy alapos testradírozást beiktatni az önbarnítók felvitele előtt, ugyanis mivel a színezőanyag az elszarusodott területeken jobban kifejti hatását, az elhalt sejtek egyenetlen eloszlása miatt az elért eredmény könnyen foltos lehet. Ugyanez igaz a talp, a tenyér, a térd és a könyök esetében is: mivel itt bőrünk alapvetően sokkal keményebb a fokozott elszarusodás miatt, gondatlan önbarnítással furcsa eredményeket érhetünk el.

A piacon az elmúlt időszakban megjelentek olyan készülékek, melyek az állószoláriumhoz hasonló formában önbarnító permetet locsolnak a barnulni vágyóra, így csökkentve a kockázatát, hogy frissen szerzett barnaságunk foltosnak tűnjön. A bőr természetes hámlási folyamatának köszönhetően körülbelül egy hét alatt szabadul meg az önbarnító által kialakított színtől.

Forrás: Webbeteg

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!