Itt az újabb segítség látássérülteknek

2015. 04. 12.
Szerző: Szimpatika
Egyre több mobilalkalmazás készül a vakok és gyengénlátók számára, amelyek jelentősen megkönnyítik hétköznapi életüket, tájékozódásukat.
Szabóné Berta Irén, a Vakok Állami Intézetének igazgatója az M1 tévécsatorna vasárnap reggeli műsorában elmondta, hogy a statisztikák szerint Magyarországon mintegy 80 ezren vallják magukat látássérültnek, ám ennél valójában lényegesen többen lehetnek.


Közölte, rehabilitációs szempontból az tekinthető látássérültnek, akinek a látásfunkciója akadályozza valamilyen tevékenységében.

Arra hívta fel a figyelmet, évente 4-6 ezer ember veszíti el a látását Magyarországon akár egyik pillanatról a másikra, akár egy hosszú betegség után. Akik ebbe az élethelyzetbe kerülnek - az általa vezetett intézményben az úgynevezett elemi rehabilitáció során - el tudják sajátítani a mindennapi élethez szükséges alapvető technikákat és módszereket - tette hozzá.

Közölte, a látássérültek, a gyengén- vagy alig látók megtanulhatják a városi közlekedést, a bevásárlást, az öltözködést, de akár a csecsemőgondozást vagy egy háromfogásos családi ebéd elkészítését is.

Arról is beszélt, egyre több hasznos mobiltelefonos alkalmazás segíti a vakok életét. Megemlítette azt a - csütörtökön bemutatott - bankjegy-, szín-, szöveg-, buszjáratszám- és zebrafelismerő mobiltelefonos alkalmazásra is, amit a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen készítenek a látássérültek számára.

Karacs Kristóf egyetemi docens, a Magyar Bionikus Látásközpont programvezetője azt mondta, az alkalmazás várhatóan már jövőre letölthető lesz a Látásközpont oldaláról.

Legutóbb a Szimpatika januári cikkében is írtunk a Be My Eyes (Legyél a szemem!) applikációról. Az ötlet fantasztikus és egyszerű egyben: az alkalmazást vak és látó felhasználók is letölthetik, majd videóchaten őket hozza össze az app, amikor a vak embereknek segítségre van szükségük. Ez lehet bármilyen, a látók számára egyszerű, de a vakoknak komoly nehézséget okozó élethelyzet.

Egy példa: a vak felhasználó tejet akar inni, de nem biztos benne, hogy lejárt-e a szavatossága. Egy gombynomással segítséget kér, a telefon kamerájával mutatja, hogy mit kellene megnézni (ez esetben a tej csomagolásán jelzett szavatossági időt), majd az első látó felhasználó, aki épp ráér és reagál, gyors meg is mondhatja, milyen dátum látható a dobozon.

Forrás: Weborvos / Szimpatika

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!