Őssejtekkel a gyógyíthatatlan betegségek ellen

2015. 04. 07.
Szerző: Szimpatika
Rengeteg helyen és formában vizsgálják az őssejteket, amelyektől azt remélik az orvosok, hogy idővel gyógyíthatatlan betegségek válnak velük gyógyíthatóvá.
Kutatások ezrei zajlanak szerte a világon: olyan betegségek válhatnak gyógyíthatóvá, amelyeket eddig még nem vagy csak korlátozottan lehetett kezelni – ezt remélik az orvosok.

A Theszaloníki Egyetem munkatársai őssejtátültetést alkalmaztak igen gyorsan romló állapotú szklerózis multiplexben szenvedő betegek gyógyításában. A vizsgálat 15 évvel ezelőtt kezdődött. A beteg csontvelőjét eltávolították, majd a betegből kinyert őssejteket ültettek be. A beavatkozást követően öt évvel a tudósok a betegség stabilizálódásáról számoltak be az esetek mintegy 80 százalékában.

Most, 15 évvel később, megállapították, hogy az esetek negyedében stabil is maradt a betegség. A hatás még jobb (44 százalék) volt azon esetekben, amikor a kór erősen agresszív formája alakult ki. A beavatkozás jelenleg drága, és a kockázat sem elhanyagolható. Az eredményeket további vizsgálatok segítségével kellene megerősíteni, de a beavatkozással járó nagy kockázat megnehezíti ezek kivitelezését.

A tudomány ötven évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni az őssejtekkel, mondta el Urbán Veronika biológus, a Semmelweis Egyetem professzora, az Eduvital munkatársa a Kossuth Rádió Közelről című műsorában. Bizonyos őssejtek, a vérképző sejtek beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Az első csontvelő-transzplantációt 1968-ban végezték, amelynek során a beteg a saját, meghibásodott sejtjei helyére vérképző sejteket kapott, és ezek képesek voltak a teljes vérképző rendszert felépíteni. Az utóbbi húsz évben ez már rutinszerű eljárás, és nagyon jó a hatásfoka. Az őssejtek több tucat betegségen segítenek - tette hozzá.

Őssejtterápiáról 1968 óta beszélhetünk. Az még kérdéses, hogy az embrionális, a köldökzsinórvérből származó őssejt és az újabban kutatás alatt álló szöveti őssejtek közül melyik hasonlóan biztató, mint az eredeti hemopoetikus vérképző őssejt. Ezektől még nem lehet hasonló csodát várni, mint a vérképző őssejttől, magyarázta a biológus.

Az őssejtkutatásban Nagy-Britannia jár élen, a legtöbb, 3-4 ezer klinikai kipróbálás pedig az Egyesült Államok folyik, legtöbbjük még mindig a vérképző sejtekkel kapcsolatos, és csak néhány tíz az, amely embrionális jellegű sejteket használ fel - fejtette ki.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!