„Nem a gyerek fogyatékos, hanem a rendszer”

Szerző: Szimpatika
Nem befogadó egy olyan társadalom, amely az autizmussal élő gyerekek ügyét kizárólag a család problémájának tekinti – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, amikor az autizmus világnapja alkalmából díjakat adott át "autizmusbarát" iskoláknak csütörtökön Budapesten.

Czibere Károly arról beszélt, nem lehet magukra hagyni azokat a családokat vagy megengedni, hogy elszigeteltségben maradjanak, akik autista fiatalokat nevelnek, mert ez az egész társadalom közös ügye kell, hogy legyen.

Az államtitkár megfogalmazása szerint "nem a gyerek a fogyatékos, hanem az eszközrendszer", amelyben adott esetben nincs meg a szükséges szakmai tudás arra, hogyan segítsék az autista gyerekeket.

A szemléletformálás fontosságára hívta fel a figyelmet, arra, hogy a társadalom legyen tisztában azzal, mi is az autizmus, ugyanakkor a fiatalokban ne a fogyatékost lássák meg, hanem elsősorban azt, hogy ő gyerek.

Az államtitkár arról beszélt, a kormány minden olyan kezdeményezést támogat, amely azt segíti, hogy ne kerüljenek elszigeteltségbe az autista gyereket nevelők, hanem befogadó közösségekre találjanak és szakmai segítséget kapjanak.

AUTIskola díjat kapott mások mellett a miskolci Vargahegyi Autista Alapfokú Fejlesztő Iskola, a kabai Sári Gusztáv Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a budapesti Addetur Baptista Gimnázium, Szakközépiskola és Speciális Szakiskola, valamint a gyöngyösi Ferences Rendi Autista Segítő Központ Általános Iskola.

A díjakat az iskolák képviselői - az államtitkár mellett - Szekeres Páltól, az Emmi miniszteri biztosától és Kővári Edittől, az Autisták Országos Szövetségének elnökétől vették át.

Az autizmus világnapja alkalmából csütörtökön a Parlament kupoláját és az ország számos más épületét is kék fénnyel világítják meg, továbbá számos településen állnak ki az autista emberekért különböző programokkal.

A rendezvényen kiosztott írásos összegzés szerint az autizmus spektrumzavar olyan állapot, amely az átlagostól eltérő fejlődéshez vezet. A tudomány pillanatnyi állása szerint az autizmus nem gyógyítható, de számos olyan fejlesztési módszer létezik, amellyel az autista emberek élete megkönnyíthető, képességeik pedig fejleszthetők.

Az autista emberek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, mint más embereké. Ez az eltérő fejlődés az oka annak, hogy érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak vagy éppen ellenkezőleg: nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit. Ez az eltérő működés ezért megnehezíti társas kapcsolataikat is.

Az autizmus a becslések szerint a világon 67 millió, Magyarországon pedig legkevesebb 100 ezer embert érint. Magyarországon az 1988-ban alapított Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) meghatározó szereplője lett az autista emberek és azok családjai érdekvédelmének. Az AOSZ mostanra 3 ezer egyéni tagot és 83 szervezetet tömörítő országos ernyőszervezetté nőtte ki magát.

A szövetség a többi között oktatási intézmények, diákok számára tart interaktív, érzékenyítő előadásokat az autizmusról. Számos ingyenes kiadvány érhető el az aosz.hu-n ingyenesen letölthető formában az autizmusról, intézményekről, nevelési és jogi kérdésekről.

Az autista gyereknek az átlagostól eltérő szükségletei vannak az iskolákban, de az intézmények gyakran nem ismerik a megoldásokat. A sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók csaknem 4 százaléka autista.

Forrás: Weborvos

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!