Így termeszthet saját zöldséget Budapesten!

Szerző: Szimpatika
A Városi Paradicsom kezdeményezésével bárkinek saját veteményese lehet a Duna-parton, negyed órára a belvárostól. 500 darab 40m²-es föld parcellát nyitottak meg azoknak, akik már idén saját zöldséget szeretnének.

Vesd bele magad! felkiáltással indult el a Városi Paradicsom kezdeményezése, amely megreformálhatja az urbánus kertészetet a fővárosban. A volt Ferencvárosi Kikötő területén, eddig kihasználatlan, elhagyatott Duna-parti sávon nyílik meg a Magyarországon egyedülálló közösségi föld. Az újdonsült kertészek kulcsra készen kapják meg a parcellákat, amelyeken a szervezők segítségével 20 féle zöldséget termeszthetnek májustól októberig.

Az előre megmunkált, bevetett területen az öntözés is automatizált. A bérlőknek csak a kertészkedés öröme - a gondozás és a szüret - marad meg, ez csupán heti egyszeri alkalommal jelent pár óra munkát. A vegyszermentes, 40m²-es parcellák egy 4 fős család egész zöldségkészletét biztosíthatják a szezon alatt, egy parcella bérleti díja 6 hónapra 60.000 forint.

Az urbánus kertészet már évek óta jelen van Budapesten, a mostani kezdeményezés attól egyedülálló, hogy nagyobb területet és ezáltal jelentős hozamot biztosít a közösségnek. Fenntartói gondoskodnak a vetőmagok, palánták beszerzéséről, ültetéséről, az öntözésről és folyamatosan tanácsokkal látják el a bérlőket. A helyszínen a kerti munkákhoz szükséges eszközök is rendelkezésre állnak majd, emellett grillpulttal, szalonnasütővel, kerti játékokkal, vagyis a szabadidő minél tartalmasabb eltöltését lehetővé tevő kiegészítőkkel is készülnek a szervezők.

„Találtunk egy olyan területet, amely eddig méltatlanul állt üresen, ezt hasznosítottuk újra, hogy  kialakítsuk az első közösségi földet a fővárosban. Kertészmérnökök és mezőgazdasági szakemberek segítségével, nyugati minta alapján sikerült a közel 3 hektáros, Duna-parti telken egy olyan helyet létesítenünk, ahol tavasztól őszig a kertészkedés mellett kikapcsolódni is járhatnak családok, barátok” - mondta el Nádori Eszter, a Városi Paradicsom Kft. ügyvezetője.

A Városi Paradicsom együttműködik a Budapest Bike Maffiával is, akiken keresztül rászoruló családok is friss zöldséghez juthatnak.

További információ a Városi Paradicsom honlapján és Facebook oldalán.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!