Rákkeltő a mellimplantátum?

Szerző: Szimpatika
Franciaországban riadóztatták a kutatók a közvéleményt a nyirokmirigyrák új típusa miatt. Világszerte 173 esetet regisztráltak, ezek között egyetlen olyan nő sem volt, akinek ne ültettek volna be korábban mellimplantátumot.
A rák egy ritka fajtájának megjelenését figyelték meg kizárólag mellimplantátummal élő nőknél, ami Franciaországban az implantátumok betiltásához is vezethet. Francois Hebert, a francia gyógyszerbiztonsági hatóság (ANSM) alelnöke a Le Parisien című lapnak elmondta: az első esetet 2011-ben regisztrálták, majd 2012-ben kettőt, 2013-ban négyet, 2014-ben pedig 11-et, egy beteg meghalt. "Ha be kell tiltani a mellimplantátumokat, megtesszük a szükséges intézkedéseket" – hangsúlyozta Hebert.

A szakértők szerint az új betegséget az Egészségügyi Világszervezet (WHO) listájára is fel kell venni. A témában március végére egy szakértői konferenciát is összehívtak. A francia gyógyszerbiztonsági hatóság szerint Franciaországban 18-ból 14 esetben egy bizonyos cég protéziseit viselő nőknél fedezték fel a rákot. A cég laborjaiban végzett ellenőrzéseknél azonban egyelőre nem találtak feltűnő mulasztásokat, kirívó eltéréseket.



A PIP francia implantátumgyártó cég botránya óta szigorodtak az ellenőrzések az országban. A PIP világszerte több százezer alacsony minőségű implantátumot adott el, amelyeket nem a speciális szilikonnal, hanem olcsó ipari szilikonnal töltöttek meg. Ezek a szilikonbetétek könnyebben kiszakadtak, ami gyulladásokhoz vezethet. Nem volt kimutatható a PIP-implantátumok esetében, hogy általában növelik a rák kialakulásának kockázatát. A botrányt ugyanakkor egy 2011 novemberében nyilvánosságra került eset indította el: egy PIP-implantátummal élő nőnél regisztrálták az új rákfajtát. A francia rákkutató intézet becslése szerint tízezer mellimplantátummal élő nőből egynél-kettőnél fejlődik ki a rák e típusa tíz éven belül. A kutatók ugyanakkor szakvéleményükben kiemelték: jelenleg nem indokolt minden szilikonbetét eltávolítása a rák megelőzése céljából.

Forrás: HVG

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!