7 tipp: így lehet szép és fiatalos a bőrünk

Szerző: Szimpatika
Az arcunkon és a kezünkön látszik meg először éveink száma. Ki ne szeretne fiatalosabb, frissebb, szebb bőrt? Bizonyos praktikákkal és trükkökkel késleltethetőek a nem kívánt folyamatok.
A Weborvos Dr. Pellion Szilviát, az Oxygen Beauty Clinic bőrgyógyászát kérdezte a témában. A szakorvos a legjobb tippekkel szolgált a bőrápolás területén:

1. Arctisztítás

A lefekvés előtti időszakban kihagyhatatlan lépés az arctisztítás, ugyanis a napi szennyeződések, a baktériumok, a maradék smink irritálhatják a bőrt, eltömíthetik a pórusokat, pattanásokat okozhatnak. A kíméletes arctisztítás után 10-15 perccel az anti-aging hatóanyagok is mélyebbre jutnak a bőrben. Mivel 40 éves kor fölött csökken a bőr faggyútermelése, reggelente nem szükséges a szárító hatású arctisztítás, elég csak langyos vízzel megmosni az arcot.


2. UV-védelem

A fiatalosabb bőr érdekében a legfontosabb teendő a napi fényvédelem, ideális esetben 30 SPF faktoros készítménnyel. Az UVA sugárzás ugyanis nem csak a bőrdaganatok kialakulásának esélyét növeli, de a ráncok kialakulásának, a bőr öregedésének is fő faktora. Jó megoldás, ha a nappali arckrém tartalmaz fényvédőt, ha nem, akkor a fényvédelemről gondoskodni kell. Nyáron és nyaraláskor naponta többször célszerű fényvédő krémet használni.

3. Stresszkezelés

Egyes kutatások szerint a tartósan jelenlévő érzelmi hullámvölgyek akár 5 évvel idősebbnek mutatják a bőrt, mint a valós életkor. Az állandó szorongás ugyanis növeli a kortizol nevű hormon jelenlétét, ami gyulladásokhoz vezethet, és csökkenti a kollagén termelődését. Kialakulhat bőrpír, megjelenhetnek az aknék és petyhüdtebbnek tűnik a bőr. A gyulladás csökkentésére érdemes antioxidánsokban gazdag élelmiszereket fogyasztani, mint a bogyós gyümölcsök, a citrusfélék és a spárga. A stressz kezelésében pedig számos módszer segíthet, a meditációtól a jógáig.

4. A-vitamin

Az A-vitamin csökkenti a szárazságból eredő apró ráncokat és javít a bőr feszességén, ezért különböző módszerekkel arcápoló készítményeket is dúsítanak vele. A-vitaminban (pontosabban béta-karotinban) gazdag táplálék a sárgarépa, a brokkoli, a zeller, az áfonya, a kelkáposzta, a paraj, a sütőtök, a petrezselyem, a máj, a tengeri halak.

5. Omega-3

Az Omega-3 nem csak „okosabbá", de szebbé is tesz, ugyanis hozzájárul a bőr hidratáltságához, így feszességéhez is. Ugyanez nem mondható el a telített zsírsavakban gazdag élelmiszerekről, például zsíros tejtermékekről, húsokról, amelyek a szabadgyök képződést gyorsítják, vagyis gyorsítják a bőr öregedését. Ezekből a napi bevitelt ajánlatos 17 grammban limitálni.

6. Rendszeres mozgás

Bizonyítható, hogy a rendszeresen mozgó nőknek feszesebb a bőre, mint azoknak, akik nem mozognak. Ennek oka, hogy a sport tulajdonképpen oxigén és tápanyag-infúzióhoz juttatja a bőrt, ami beindítja a kollagén termelődést. Minimum napi 30 perc pulzusemelő hatású mozgást érdemes beiktatni.

7. Orvosi segítség

Ma már számos olyan esztétikai kezelés elérhető, amely akár 10 évet is képes lefaragni a valódi életkornak megfelelő megjelenésből – ismerteti dr. Pellion Szilvia.

Forrás: Weborvos

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!