Segítség, sovány vagyok!

Manapság, mikor mindenki fogyni akar, nem is gondolnánk, milyen sokaknak okoz gondot éppen a soványság, ami – különösen nők esetében – szintén súlyos következményekkel járhat. A „hízókúrához” ugyanolyan körültekintően kell hozzálátni, mint egy fogyókúrához, és éppúgy személyre kell szabni.
Főleg, ha inzulinrezisztens is az illető! Hiszen ilyen esetben a diétában előírt napi szénhidrátmennyiség korlátozva van; nem megoldás csupán a szénhidrátbevitel növelése. Van azonban pár alapszabály, amit mindenkinek érdemes megfogadnia, ha egészségesen szeretné gyarapítani a súlyát.

1. Tudd, hogy hová tartozol!

Ha a testtömegindex (BMI) alacsony, annak három oka lehet:

• kevés az izomtömeg
• kevés a zsírtömeg
• az izom- és zsírtömeg is kevés.

Az izom-zsír arány megállapításához javasolt elvégeztetni egy testösszetétel-mérést, amiből kiderül, hogy melyik csoportba tartozol, és ez alapján milyen étrend és milyen mozgásforma javasolt a te esetedben.

2. Egyél napi 7-8-szor, akkor is, ha nem vagy éhes!

Ha hízni szeretnél, meg kell emelned a napi energiabeviteledet. Sokaknak először problémát okoz, hogy az általában javasolt napi 5-6 étkezéssel fedezzék az energiaszükségletet, mert „egyszerre nem tudnak annyit enni”. Ha te is közéjük tartozol, ehetsz egyszerre kisebb adagokat is, de iktass be 1-2 (vagy akár ennél is több) pluszétkezést.

3. Fogyassz több, minőségi növényi zsiradékot!

A zsírok energiatartalma magasabb, mint a fehérjéké vagy szénhidrátoké, ezért a megfelelő szénhidrátbevitel mellett növelned kell a zsírbevitelt is. Nem mindegy azonban, hogy milyen zsiradékot választasz.
Használj több jó minőségű, növényi zsiradékot, pl. hidegen sajtolt, extraszűz növényi olajokat (olíva, mandula, mák, dió stb.), melyekkel plusz energiához és értékes zsírsavakhoz juttatod a szervezeted, ráadásul gasztronómiai élménynek sem utolsók. Meglocsolhatod velük a salátáidat, de készíthetsz velük például zöldségpástétomokat is, melyekkel feldobhatod az egyhangú szendvicseket.

4. Fedezd fel a jó szénhidrátokat!

A vékony páciensek gyakran panaszkodnak arra, hogy egyszerűen nem bírják megenni a javasolt szénhidrátmennyiséget, de olyanok is akadnak, akik „folyton éhesek”. Mindkét esetben jó választásnak bizonyulnak a teljes kiőrlésű gabonák és a száraz hüvelyesek (sárgaborsó, szárazbab, lencse, csicseriborsó stb.), mivel magas szénhidráttartalmuk miatt már kis mennyiség is elég belőlük, magas rost- és fehérjetartalmuk miatt pedig jól telítenek.

5. Az olajos magvak jó barátok!

Az olajos magvakról ódákat tudnánk zengeni, hiszen kiváló a zsírsavösszetételük és magas a mikroelem-tartalmuk. Az olajos magvak rendszeres fogyasztását a fogyókúrázóknak is ajánljuk, de nekik fokozottabban kell számolniuk a magvak magas energiatartalmával. Ha sovány vagy (és a bőröd is bírja őket), a naponta fogyasztható natúr, azaz nem sózott olajos magvak kiválóak az étkezések kiegészítésére.



6. Mérd rendszeresen a testsúlyod!

Gyakori, hogy amikor egy sovány IR-es, PCOS-es elkezd a javasolt étrend alapján étkezni, hirtelen fogyni kezd. Az egyéni szénhidrátszükséglet meghatározása nem mindig egyszerű, főleg akkor, ha az étrendváltoztatással párhuzamosan edzeni is kezdesz vagy változtatsz a korábbi edzésmódodon. Ezért fontos, hogy rendszeresen mérd a súlyodat, és ha tovább fogynál, bíráld felül az étrendedet (és értesítsd a dietetikusodat). Sokaknak kész küzdelem két-három kiló visszaszedése; kapj észbe időben és ne gyötörd magad feleslegesen!

7. Mozogj!

Egészségesen gyarapodni szinte lehetetlen mozgás nélkül! A nagy kérdés, hogy mikor, mit és mennyit kell edzened. Fontos, hogy tudd, csak izomtömeg-növelésre, csak zsírégetésre vagy mindkettőre szükséged van-e, illetve hogy mennyit kell híznod az ideális súly eléréséhez (lásd 1. pont). A megfelelő mozgásforma kiválasztásában és egy személyre szabott edzésterv összeállításában segítségedre lehet az Indul a Mandula, ahol speciális, sovány hölgyeknek indított kezdő csoportokban is elkezdheted a sportolást. A mozgás nem utolsó sorban gyógyír az étvágytalanságra és csökkenti a stresszt, így vele két gyakori hátráltató tényezőt is kiküszöbölhetsz.

8. Fejben dől el...

A súlygyarapodásnak (talán még inkább, mint a fogyásnak) lehetnek lelki gátjai. A változásra, ami a testünket érinteni fogja, lélekben is fel kell készülnünk. Lehet, hogy eddig nem éreztük túl jól magunkat a bőrünkben, mégis ehhez a külsőhöz vagyunk hozzászokva, ez „komfortos”, így a változás lelkileg megterhelő lehet. Különösen nehéz helyzetben lehetnek az inzulinrezisztencia diétáját tartó soványak, hiszen elfogadni, pláne a környezetükkel elfogadtatni azt, hogy vékonyként diétát tartanak, nem egyszerű feladat. Ezért a célok tisztázása, a család támogatása, a megfelelő kommunikációs és stresszoldó módszerek ismerete fontos lépései az életmódváltásnak.

Ha szeretnéd energiadús és egészséges, ráadásul meglepően finom ételekkel bővíteni az étrendedet, hogy könnyen menjen a súlygyarapodás, és további tanácsokra lenne szükséged, jelentkezz a Mandulaliget főzőiskolájába itt!

Forrás: mandulaliget.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!