Veszélyes az ember egészségére a fatüzelés?
2015. 03. 01.
Svájci, osztrák és német kutatók figyelmeztetése szerint bár a tűzifa környezetbarát energiaforrásnak tekinthető abban a vonatkozásban, hogy megújuló és helyben is elérhető energiahordozóról van szó, az emberi egészségre azonban a fával való fűtés vagy főzés sem ártalmatlan.
Olyan alpesi országokban, mint Ausztria vagy Svájc, a tűzifa hagyományos energiaforrásnak számít, a szerdai tájékoztatón résztvevő szakértők szerint azonban tanulmányok bizonyítják, hogy a tűzifa elégetése közben keletkező füst - főleg a lakásokban, lakóházakban - egészségre ártalmas finomporszennyezést okoz.
Nő a hajlam arra, hogy felmagasztosítsák a tűzifát mint környezetbarát energiaforrást, és a klímavédelem szempontjából valóban sok szól amellett, hogy magas maradjon a fatüzelési aránya, azonban egyre világosabb, hogy a tűzifa füstje által egészségkárosodást, például szív- és keringési betegségeket, rákot, tüdőbetegségeket okozó anyagok kerülnek a levegőbe - hívta fel a figyelmet Nino Künzli, a trópusi betegségekkel és közegészségüggyel foglalkozó svájci intézet, a Swiss TPH légszennyezési szakértője.
A klímavédelem szempontjai nem szoríthatják teljesen háttérbe az egészségügyi megfontolásokat - hangoztatta Künzli, aki szerint nincs bizonyíték arra, hogy a fatüzelés során keletkező káros anyagok kevésbé lennének ártalmasak, mint a gépjárművek által kibocsátott szennyezőanyagok.
A szakértők szerint főleg az otthoni kályhák és kandallók problémásak, mert ezek nincsenek felszerelve megfelelő szűrőberendezéssel. Az otthoni kályhákban ráadásul általában nem optimálisak a feltételek a fa égéséhez, és szerencsésebb lenne pelletet használni helyette.
Bécsben a téli hónapokban keletkező finom por mintegy 10 százaléka származik fatüzelésből, vidéken ez az érték helyenként megközelítheti a 20 százalékot, a sajátos mikroklímájú völgyekben pedig sokkal magasabb is lehet - közölte Wilfried Winiwarter, az Osztrák Tudományos Akadémia levegőtisztasági szakértője.
A bécsi orvosegyetem kutatója, Manfred Neuberger szerint a fatüzelésű kazánok környezetvédelmi határértékei Ausztriában "elavultak és túl alacsonyak", és szerinte "az erős faipari lobbi" akadályozza a változást ezen a téren. A szakértő a geotermikus-, a szél- és napenergia szélesebb körű használatát, illetve az épületek jobb szigetelését ajánlotta alternatívaként.
Forrás: MTI
Nő a hajlam arra, hogy felmagasztosítsák a tűzifát mint környezetbarát energiaforrást, és a klímavédelem szempontjából valóban sok szól amellett, hogy magas maradjon a fatüzelési aránya, azonban egyre világosabb, hogy a tűzifa füstje által egészségkárosodást, például szív- és keringési betegségeket, rákot, tüdőbetegségeket okozó anyagok kerülnek a levegőbe - hívta fel a figyelmet Nino Künzli, a trópusi betegségekkel és közegészségüggyel foglalkozó svájci intézet, a Swiss TPH légszennyezési szakértője.
A klímavédelem szempontjai nem szoríthatják teljesen háttérbe az egészségügyi megfontolásokat - hangoztatta Künzli, aki szerint nincs bizonyíték arra, hogy a fatüzelés során keletkező káros anyagok kevésbé lennének ártalmasak, mint a gépjárművek által kibocsátott szennyezőanyagok.
A szakértők szerint főleg az otthoni kályhák és kandallók problémásak, mert ezek nincsenek felszerelve megfelelő szűrőberendezéssel. Az otthoni kályhákban ráadásul általában nem optimálisak a feltételek a fa égéséhez, és szerencsésebb lenne pelletet használni helyette.
Bécsben a téli hónapokban keletkező finom por mintegy 10 százaléka származik fatüzelésből, vidéken ez az érték helyenként megközelítheti a 20 százalékot, a sajátos mikroklímájú völgyekben pedig sokkal magasabb is lehet - közölte Wilfried Winiwarter, az Osztrák Tudományos Akadémia levegőtisztasági szakértője.
A bécsi orvosegyetem kutatója, Manfred Neuberger szerint a fatüzelésű kazánok környezetvédelmi határértékei Ausztriában "elavultak és túl alacsonyak", és szerinte "az erős faipari lobbi" akadályozza a változást ezen a téren. A szakértő a geotermikus-, a szél- és napenergia szélesebb körű használatát, illetve az épületek jobb szigetelését ajánlotta alternatívaként.
Forrás: MTI
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Mit tehetünk az agyunk egészségéért?
- Már az anyaméhben eldől, ha balkezesek leszünk
- Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma?
- Tévhitek, amelyek a laktózintoleranciát övezik
- Életmentő beavatkozások méhen belül
- Hamis emlékeket alakít ki az elménk
- Gördülő sportok tavasszal
- Útmutató kismamáknak a genetikai vizsgálatokhoz
- Miért nevetnek a babák?
- Evészavarok megoldókulcsa: a család
- Örökölt mintázatok: nagyszüleink, szüleink sorsát éljük tovább?
- Ábel Anita: „Azért vagyunk, hogy áttörjük a falat”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!