Megrázó adatok: így terjed a szemét!

Szerző: Szimpatika
Nagyjából nyolcmillió tonna műanyagszemét kerül évente az óceánokba – derült ki egy új tanulmányból, amely szerint ez a mennyiség jelentősen növekedhet a következő évtizedben, ha a nemzetközi közösség nem fejleszti hulladékkezelési stratégiáit.
A Georgiai Egyetemen dolgozó Jenna Jambeck amerikai és ausztrál kutatókkal együtt tanulmányozta az óceánokba jutó műanyaghulladékok elsőszámú forrásait és azok éves "termelését". A szakemberek szerint a világ 192 tengerparti országa körülbelül 275 millió tonna műanyagszemetet termelt 2010-ben és ebből 4,8-12,7 millió tonna került végül az óceánokba.

Fotó: rawforbeauty.com
Az adatok alapján a kutatók nyolcmillió tonnára becsülték az éves átlagot, amely azonban évről-évre növekszik. A szakemberek becslései szerint idén már több mint kilencmillió tonna műanyag köt majd ki az óceánokban és 2025-ben a 2010-es érték kétszeresére kell számítani.

A szakértők már évekkel ezelőtt megkongatták a vészharangokat az óceánokba kerülő műanyaghulladékok, egyebek mellett bevásárlószatyrok, palackok, játékok, élelmiszercsomagoló anyagok, halászhálók, cigarettaszűrők, napszemüvegek és vécéülőkék miatt. A szemét az óceánok növény- és állatvilágát is súlyosan károsítja.

Fotó: arcadiafestival.org

A Science című amerikai tudományos folyóiratban közölt tanulmány készítői megnevezték azt a húsz országot, amelyek a legtöbb műanyaghulladékot engedték az óceánokba 2010-ben. A negatív ranglista élén Kína áll, amely a globális mennyiség nagyjából 30 százalékáért felelős, majd Indonézia, a Fülöp-szigetek, Vietnam, Srí Lanka, Thaiföld, Egyiptom, Malajzia, Nigéria és Banglades következik a sorban. Az Európai Unió tengerparti országai együttesen a 18., míg az Egyesült Államok a 20. helyre került.

A kutatók által kidolgozott modellek szerint egy ország népességének nagysága és hulladékkezelési rendszerének minősége nagyban meghatározza, hogy a megtermelt szemét mekkora hányada kerül az óceánokba.

A szakemberek szerint az országoknak csökkenteniük kell a szeméttermelésük mértékét és jobb hulladékkezelési stratégiákat kell alkalmazniuk, elsősorban arra koncentrálva, hogy a műanyagszemét ne kerülhessen be a természetbe.

Forrás: hvg.hu/MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!