Milyen jövő vár egy koraszülött gyerekre?

2015. 02. 11.
Szerző: Szimpatika
Minden ötödik, rendkívül éretlenül a világra jött koraszülött későbbi életében súlyos viselkedési problémákkal küzd, ami hatással van mindennapi életére - állítja egy svéd egyetemen készült disszertáció.
A hétfőn ismertetett munka mintegy négyszáz koraszülött kisbaba későbbi életét követte nyomon. A kutatás a terhesség 28. hete előtt a világra jött gyermekek húsz százalékánál már két és fél évesen súlyos viselkedési zavarokat mutatott ki.


"Ezek a gyerekek nehezebben kommunikálnak, szorongóbbak, és jelentős figyelemzavarral küzdenek" - magyarázta Johanna Mansson, a svéd Lundi Egyetemen készült dolgozat szerzője.

A vizsgált gyermekek durván harmadának a kognitív képességei mélyen a várt szint alatt voltak, ami arra utal, hogy gond volt a memóriájukkal, a logikai és korrelációs képességükkel.

A gyerekek hat százaléka szenvedett állandó kognitív zavartól. A rendkívül éretlen koraszülöttként a világra jött gyerekek csoportját a kilenc hónapra született gyermekek csoportjával összehasonlítva kiderült, hogy előbbiek a kognitív, nyelvi és motorikus képességek tekintetében is elmaradtak társaiktól.

A tanulmányból az is kiderült, hogy a koraszülés a fiúknál sokkal negatívabb következményekkel járhat, mint a lányoknál.

A Lundi Egyetemen készült disszertáció az Express elnevezésű országos kutatás részeként született. Az Expess a súlyosan koraszülött gyermekekkel foglalkozó egyik legnagyobb szabású vizsgálat a világon.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!