Ilyen kórházat még biztosan nem látott!

Szerző: Szimpatika
Egyszínű falak, fehér köpenyes orvosok, zöld ruhás ápolók, fémszínű műszerek. Egy londoni kórházban úgy döntöttek, szakítanak a hagyományokkal, és kreatív művészek segítségével új színeket visznek az épületbe.
A kórházak sok esetben rossz hangulatú, hideg épületek, ahol még az is rosszul érzi magát, aki amúgy egészséges. Pedig ennek nem kellene ennek így lennie – egy vidámabb, színesebb környezetben a gyógyulás is gyorsabb.


Ezek a gondolatok kavaroghattak a művészeti egyesület tagjainak a fejében, akiket megbíztak egy londoni gyerekkórház átalakításával. A brit Visual Arts nevű csapatnak még azt is megengedték, hogy a szokásostól eltérő anyagokat is felhasználjanak, ők pedig éltek a lehetőséggel és beleépítettek néhány szoba falába fából készült játékfigurákat, porcelán állatokat és egy bakelitdinoszauruszt is.

Baleseti osztály és belgyógyászat, festő: Morag Myerscough

„A mű sok különböző engem ért hatásból áll össze, vannak benne természeti elemek, art deco, ázsiai népművészet, viktoriánus építészet és olyan táblák is, amilyenek a vidámparkokban vannak. Ez az összevisszaság járt a fejemben, amikor először papírra, aztán pedig a falra álmodtam a díszítést.”


Hematológia, festő: Donna Wilson

„Nekem a legfontosabb az volt, hogy a kórház minél kevésbé tűnjön kórháznak. Azt akartam, hogy a belső terek nyugalmat és jókedvet árasztanak, hogy a szülők, doktorok, nővérek és természetesen a páciensek is bármennyi időt el tudjanak tölteni az épületben úgy, hogy közben jól érzik magukat.”


Járóbetegellátás, festő: Chris Haughton

Az alkotó ahelyett, hogy megtartotta volna a korábbi számozását a szobáknak, inkább mindegyik szobába más és más állatokat festett, így lett végül „Oroszlán szoba”, „Papagáj szoba”, „Halas szoba” stb.


Légzésrehabilitáció, festő: Millet Goodman

„Sok fát haszáltam fel, főleg úgy, hogy fábol készült játékokat építettem a falba, hogy legalább egy kicsit elvonjam a gyerekek figyelmét a betegségükről.”


Lépcsőház, festő: Katherine Morling

Itt az volt a cél, hogy a valóságos terekbe belógó álomszerű képeket, szobrokat lássanak meg elsőre azok, akik belépnek a kórházba. Még porcelánból készült állatfigurák és vannak a falon.


Elválasztó függöny

„Volt szerencsém látni, amikor egy ágyban fekvő, zokogó három éves kislány egyszer csak meglátta a mellette lévő függönyt és elakadt a lélegzete. Abbahagyta a sírást és elkezdte kifürkészni a függöny részleteit. Működött az ötletem” – mondta a Doran művésznevű tervező.


Sürgősségi osztály, festő: Tord Boontje

„Főleg a részletekre figyeltem. Minél nagyobb egy megrajzolt állat vagy kép, annál több apróságot rejtettem el benne, hogy minden napra jusson valami felfedeznivaló a gyerekeknek.”


Játszóház, alkotó: Morag Myerscough

„Kellett egy olyan hely is, ahol ki tudnak szakadni kicsit a kórház mindennapjaiból a szülők és a gyerekek, de úgy, hogy közben mégis a kórház falain belül maradjanak. Itt játszhatnak egymással a gyerekek, a szüleiknek meg ülő és fekvőhelyeket alakítottunk ki, hogy tudjanak pihenni egy kicsit.”


Forrás: mivoltma.444.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!