Rákellenes világnap: a szűrés életet menthet

Szerző: Szimpatika
Évről-évre növekszik a daganatos megbetegedések száma a világban és Magyarországon is. Bár az ütem lassulni látszik, 2012-ben 94 ezer új esetet összesített a Nemzeti Rákregiszter – hívta fel a figyelmet az egyetem honlapján Horváth Zsolt egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Onkológiai Intézetének igazgatója.
A Nemzetközi Rákellenes Unió február 4-ét rákellenes világnappá nyilvánította. Ezen a napon világszerte fokozott hangsúlyt kapnak a rákbetegségek megelőzésének lehetőségei és azok a genetikai és életmódbeli tényezők, melyek a betegség kialakulásáért tehetők felelőssé. A rákellenes világnap üzenete: A szűrés életet menthet!

A leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatos betegség hazánkban a tüdőrák. Évente tizenegy-tizenkét ezren betegszenek meg ebben a kórban. Ezt követi a vastag- és végbéldaganat, amelyből tízezret fedeznek fel az orvosok. Hét-nyolcezer nőnél emlőrák, ezernél méhnyakrák, négyezer férfinél pedig prosztatarák alakul ki – sorolja Horváth Zsolt onkológus azokat a sokkoló adatokat, melyekkel a világ élvonalában vagyunk. Ezek a daganatok a szűrővizsgálatokkal jórészt időben felfedezhetők, ezért nagyon fontos az azokon való részvétel.

Az emlőrák példáján keresztül érzékelteti Horváth Zsolt, hogy miért lényeges a korai felismerés. Az emlőrákos betegek harmada veszíti életét a betegségben, így a gyógyult betegek száma folyamatosan nő. (Gyógyultnak akkor nevezhető egy daganatos beteg, ha öt évig nem újul ki a tumor.) A korán felfedezett emlőrák esetében 80-90 százalékos az ötéves túlélés, de az intézetvezetőnek olyan betege is van, aki 35 éve tünetmentes. Vagyis a legfontosabb üzenet, hogy ne féljünk a vizsgálatoktól, és menjünk rendszeresen szűrésre, mert a korán felfedezett rákos betegség gyógyítható. Harc a rák ellen egy kisvárosban című interjúnkban Csordásné dr. Juhász Judit háziorvossal beszélgettünk, aki többek közt a daganatos betegségek 8 általános figyelmeztető jelét is megosztotta velünk.

Noha a daganatok gyakorisága az életkor növekedésével párhuzamos, az is megfigyelhető, hogy egyre fiatalabb életkorban alakul ki a megbetegedés. A szakember szerint ennek hátterében 30-40 százalékban az élet- és munkakörülmények, továbbá a rákkeltő környezeti tényezők – a stressz, az alkoholfogyasztás és a dohányzás – állnak.


A Debreceni Egyetem Onkológiai Intézetében a regionális kiemelt központi szerepből adódóan főként a régió három megyéjének betegeit látják el. Éves szinten ez 60-70 ezer orvos-beteg találkozást jelent, naponta pedig akár kétszáz kezelést is végeznek a klinika osztályain. Tavaly több mint 5000 új daganatos beteg jelentkezett a klinikán, ahol a diagnosztikától a terápiás lehetőségeken át a szakmai tapasztalatokig és a modern gyógyszervizsgálatokig, minden egy helyen áll a páciensek rendelkezésére.

A legkorszerűbb sugárterápiás berendezésekkel a betegek modern és személyre szabott sugárkezelést kaphatnak, így csak a tumort és szűk környezetét éri behatás, az ép szövetek alig sérülnek. Jelenleg három lineáris gyorsítót használnak, a negyediket idén nyáron üzemelik be. Az új eszközzel olyan sugársebészeti beavatkozások is elvégezhetőek lesznek, amelyek akár nagy hasi műtéteket is kiválthatnak.

Forrás: Weborvos

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!