Óvjuk szemünket télen is!

2015. 01. 28.
Szerző: Szimpatika
A téli sportok esetén nem csak a bőrünk, de szemünk is igen intenzíven ki van téve a környezeti hatásoknak: hideg, jelentős hőkülönbségek, a szél és a fűtött helyiségek fokozott szárító hatása.
A téli hónapokban hajlamosak vagyunk elfelejtkezni a nap UV-sugárzásáról és annak veszélyeiről. Különösen örülünk a napsütésnek a zord téli napokon. A magas hegyeken viszont figyelni kell a fokozott UV-sugárzásra – a vékonyabb légrétegen áthaladó fénysugarak a fehér havon akár 60-80 százalékban visszaverődhetnek. Szemüvegviselőknél – főleg nagyobb dioptria érték esetén – baleset veszélyt jelent a korrekció hiánya. Dioptriás szemüveg viselése sajnos több kényelmetlenséggel járhat: hőkülönbség hatására még páramentesítő réteg mellett is bepárásodás, sérülés jelentkezhet satöbbi - írja Dr. Papp Júlia a webbeteg.hu-n.



Síszemüveg - Mire érdemes odafigyelni?


Kényelmes, biztonságos, megfelelő UV-védelmet biztosító sárgás vagy barna árnyalatú szemüvegek viselése javasolt. Fontos: Ma már a rendszeresen sportolóknak elérhető a dioptriás síszemüveg is. Ugyanakkor ne felejtkezzünk el a nagy felületű lencse torzító hatásáról, mely már zavaró lehet.

Kontaktlencse viselés - Néhány javaslat

A szemüveg viselésénél a kontaktlencse több ponton praktikusabb: biztonságosabb és kényelmesebb. Nincs például a jelentős hőkülönbségek során jelentkező zavaró bepárásodás. Érdemes napi viselésű, egyszer használható, eldobható lágy kontaktlencsét viselni, mert ilyenkor nincs gond a tárolásra, tisztításra. Néhány tartalék lencsét a sípályára is érdemes magunkkal vinni. Ha ilyen típusú lencse viselésére nincs lehetőség, akkor kis kiszerelésű ápolófolyadékot és lencsetartó tokot kell magunknál tartani. Tartalék kontaktlencse és pótszemüveg is javasolt. Szemszáradásra hajlamos érzékeny szeműeknek érdemes a lencse mellett műkönny készítményeket is használni.

Szemészeti műtétek után


A legtöbb szemészeti műtét nem sürgős beavatkozás, hanem időpontja tervezhető, optimalizálható. Általánosságban a szem és környékének műtéteire az alacsonyabb UV expozíciós időszakok előnyösebbek: őszi és téli időszak, valamint a koratavasz. A műtétet követő 4-6 hetes gyógyulási periódusban különösen vigyázni kell a sportsérülésekkel, ezek mellett a fokozott UV-expozíció veszélyére is. A műtétek közül a fiatalokat főleg a szaruhártyán végzett lézeres látást korrigáló műtétek érintik. Az UV-sugárzás hatására a hegesedés alakulhat ki – megfelelő védelemről gondoskodni kell a nyári és téli időszakokban, szoláriumban egyaránt.

Forrás: Webbeteg

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!