Fémek kívül és belül

Szerző: Csímár Kamilla
Testünk alapvető működéséhez szükségünk van a fémekre, ezeket azonban a szervezetünk nem tudja saját maga előállítani, ezért kell fokozottan odafigyelni a bevitelükre. És mi a helyzet azokkal a fémekkel, amelyekkel más módon, nem nyomelemek formájában kerülünk kapcsolatba? Mit okoz az ólom vagy a higany? Ezekről beszélgettünk Porpáczy Zsolttal, a Karolina Gyógyszertár vezetőjével.
Porpáczy Zsolt
Az egyik legtöbbet emlegetett nyomelem a vas. Miért fontos a szervezetünknek?

A vas a szervezetünk oxigénellátásában, -szállításában játszik nagy szerepet. Vashiányos állapotban a vérünk kevesebb oxigént tud szállítani a sejtekhez, ennek külső és belső tünetei egyaránt vannak. Amennyiben kialakul a hiánybetegség, a vasat – egy vérvizsgálat után – azonnal pótolni kell. Régen az volt ilyenkor a „megoldás”, hogy olyan almát ettek, amelybe korábban vasszögeket vertek, ezt a jó öreg módszert, ha egy mód van rá, kerüljük el.
De a viccet félretéve: nagyon fontos az étrend. Meg kell nézni, hogy miért alakult ki a vashiány, és ennek fényében kell változtatnunk az étkezési szokásainkon. A legnagyobb mennyiségben az állati eredetű élelmiszerekben található meg (hús, tejtermékek, tojás).

Akkor mi a helyzet a vegetáriánusokkal és a vegánokkal?

Nekik nagyon oda kell figyelniük, mert sokkal kevesebb lehetőségük van bevinni a szervezetükbe. Megtalálható növényi eredetű ételekben is (például a sóskában vagy a spenótban), de ha nem elegendő a természetes úton szerzett vas mennyisége, akkor vény nélkül kapható készítményekkel kell mindenképpen pótolni. Persze odafigyelve, nehogy túladagoljuk.

Több nyomelemről is elmondható, hogy inkább állati eredetű ételekben található meg?

Igen, a cink például egy másik olyan elem, amelynek a bevitelére a vegetáriánusoknak és a vegánoknak különösen oda kell figyelniük. Elsősorban húsokban, májban, tojásban található meg – de szerencsére fellelhető a hüvelyesekben is. Nélkülözhetetlen elem, fontos szerepet tölt be az anyagcsere-folyamatokban és áttételesen a vércukorszint-szabályozásban. Ha ételeken keresztül nem elegendő a cinkbevitel, a táplálék-kiegészítőket kizárólag orvosi felügyelet mellett érdemes szedni.

A fémek nem csak természetes úton kerülhetnek a szervezetünkbe. És nem is csak a jótékony hatású nyomelemek formájában. Tudjuk, hogy mi mindennek vagyunk kitéve nap mint nap?

Az egyik kedvenc példám a múltból származik. Régen a cserépedények mázába ólmot is vegyítettek. Használat közben aztán az ólom lassan, minimális adagokban, de folyamatosan oldódni kezdett az ételekbe. Mára természetesen ez a veszély már nem áll fent. De azt tudni kell, hogy az ólom veszélyes anyag, komoly idegrendszeri és ízületi elváltozásokat okozhat az emberi szervezetben.

Napjainkban elsősorban nem ebből a forrásból kerül ólom a szervezetünkbe. Sokkal fenyegetőbbek például az autók által kibocsátott anyagok.

A legszemléletesebben talán a Széna tér egykori szélcsatornájának visszaállítása mutatja, hogy a budapesti ember milyen komoly szennyezésnek van kitéve. Amikor Buda rohamos fejlődésnek indult, a Moszkva és a Széna tér környékét úgy tervezték, hogy az északi szél ki tudja söpörni onnan a szennyezett levegőt. Azután felépítették az egykori Ipari Minisztérium épületét, és ezzel lezárták a szélcsatornát. Szinte azonnal olyan mértékben megnövekedett a légszennyezettség, hogy iskolákat és óvodákat kellett eltelepíteni onnan. A tisztító szél útjában álló épület lebontásával talán lassan jobb lesz a helyzet.

Mégis mit tehet a városi ember, aki állandóan körül van véve a szennyezett levegővel?

Ésszerű kompromisszumot kell kötni. Nem költözhet ki mindenki a zöld övezetbe, így az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy a tudatos életre törekszünk. Léteznek tisztító, méregtelenítő kúrák, ezek – ugyan csak kis mértékben – javíthatnak az állapotunkon.

A másik nehézfém, amellyel még ma is sokaknak kell együtt élniük: a higany. Többen kaptak annak idején amalgámtömést, melynek egy része higany (sokan még a mai napig „viselik“). Károsítja a szervezetet?

Az amalgámtömés 50 százaléka higanyvegyület, ami köztudottan mérgező. A kutatások már kimutatták, hogy a tömések által a szervezetbe jutó higany mennyisége nem károsít olyan mértékben, mint ahogyan azt korábban gondoltuk. Ettől függetlenül szükséges lehet a cseréjük korszerűbb tömőanyagokra. Azonban sosem szabad egyszerre az összesnek nekiesni. Az évek során a szervezetben felhalmozódott higany ellen az immunrendszer ugyanis védekezik. Ha egyszerre távolítják el az összes tömést, megvonás következik be, az immunrendszer védekező-mechanizmusa leáll, holott a szervezetünkben ekkor még található valamennyi a felhalmozódott higanyból. Ezért kell apránként, egy beavatkozás során legfeljebb kettő tömést kicseréltetni.

Sok háztartásban talán még ma is fellelhető a régi higanyos lázmérő?

Szinte minden héten jön olyan valaki a patikába, aki „valamilyen ellenszert” keres az összetört lázmérőből kifolyt higany ellen. Az EU-ban 2009 óta tilos az ilyen lázmérő forgalmazása, de sok van még használatban. Mindannyian tudjuk (ha máshonnan nem, iskolai kémiatanulmányaink halvány emlékeiből), hogy a higany folyékony fém, meglehetősen illékony, ezért is veszélyes leginkább. Ha kikerül a zárt üveg lázmérőből, rögtön párologni kezd, és az így keletkezett higanygőz belélegezve azonnal felszívódik a szervezetben. Ha eltörik a lázmérő, nem szabad puszta kézzel hozzányúlni a higanycseppekhez. A patikában kérjünk kénport, majd szórjuk a higanyra. A két vegyület együtt higany-szulfidot alkot, amely már nem mérgező és könnyen feltakarítható. Fontos, hogy a higany minden szétgurult cseppjét megtaláljuk és semlegesítsük, mert ha a helyiségben marad akár csak egy csepp is, az még hosszú ideig párologni fog.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!