Ezért leszünk libabőrösek

2015. 01. 18.
Szerző: Szimpatika
Gondolkozott valaha azon, vajon miért leszünk libabőrösek, vagy miért merevednek meg a mellbimbók a hidegben? Íme, mi mindent művel szervezetünk a hidegben, és miért.
A libabőr (orvosi nevén cutis anserina) kialakulását a piloreakció okozza, mely a szimpatikus idegrendszer reakciója a hideg vagy intenzív érzelmek (főként félelem) hatására. Leggyakrabban a karon jelentkezik, bár egyeseknél megfigyelhető a lábon, nyakon, mellkason vagy fenéken is. A libabőr nem más, mint a bőrfelszín alatt lévő apró izmok összehúzódása és ezzel egyidejűleg a szőrtüszőknek a bőrből való kiemelkedése. A piloreakció az emlősök egyik védekező mechanizmusa a hideggel szemben - olvasható a webbeteg.hu-n.



Feltételezik, hogy a hirtelen megnövekedett adrenalinszint váltja ki a szimpatikus idegrendszer eme viselkedését. Úgy vélik, az adrenalin fontos eleme a „fuss vagy küzdj” reakciónak. A lúdbőr az intenzív stresszre vagy félelemre adott egyik válaszreakció, akárcsak az emelkedett pulzus, a fókuszált látás vagy a jobb reflexek. Amikor az adrenalin vagy más hormonok hirtelen emelkedése a szervezetet túlérzékeny állapotba juttatja, képesek vagyunk minden erőnkkel küzdeni, vagy nagyon gyorsan elmenekülni a helyszínről. Ennek a „fuss vagy küzdj” reakciónak a része a lúdbőr is, noha nem nyújt valós védelmet, hiszen az ember testét fedő szőr elhanyagolható mennyiségű. Az emlősök többsége azonban nagy hasznát veszi a piloreakciós szőrmeredezésnek, ha meg kell védenie magát. Gondoljunk csak a macskára, akinek mikor a hátán és farkán felborzolódik a szőr, sokkal nagyobbnak tűnik, mint a valós mérete, így a támadó kétszer is meggondolja, hogy érdemes-e támadnia.

A piloreakció emellett a rendkívüli hidegben is segíti a túlélést, hiszen a lúdbőr segítségével kiterjeszti a szőrszálak méretét, ami akár egy nagykabát, segíti a testhőmérséklet megőrzését, hiszen az emelt szőrszálak extra hőszigetelést biztosítanak.

Meredező mellbimbó

Hidegben nem csak a nők, hanem a férfiak mellbimbója is megkeményedik. Ennek oka valószínűleg ugyanaz, mint a lúdbőrözésnek. Az alacsony hőmérséklet serkenti a szőrtüszőkhöz kapcsolódó apró izmok összehúzódását. Más, szőrös emlősöknél ez a pilomotor reflex segíti a test melegen tartását, azonban az embernél már csak csökevényesen maradt meg. A bimbóudvar simaizom sejtjei stimuláció és hideg hatására összehúzódnak, ezzel a mellbimbót kiemelik. Eme izmok összehúzódása okozza a Montgomery mirigyek kidudorodását is. A Montgomery mirigyek azok a mellbimbó körüli kis dudorok, melyek váladéka segíti a szoptatást a mellbimbó és udvarának nedvesen tartásával.

A bimbóudvar a test egyik legérzékenyebb területe, mely férfiakon és nőkön egyaránt stimulálható, és az ennek hatására képződő oxytocin váltja ki a pilomotor reflexet. Így a bimbóudvar nem csak a hideg, hanem szoptatás és szexuális izgalom hatására is megmerevedik, noha a férfiak kisebb mellén ez kevésbé vehető észre. Egyeseknél a mellbimbók gyakrabban és könnyebben merevednek meg, mint másoknál, ami kellemetlenség és fájdalom forrása is lehet.

A mellbimbó erekciójának mértéke fajonként változik. A gorilláknál például már fizikai izgalom hatására is jelentős, míg a fókáknak és rozmároknak visszahúzódik a mellbimbójuk, ha nem szoptatnak. A felnőtt hím patkányoknak nincs mellbimbójuk, míg ivartalanítás után a nőstény kutyák mellbimbója is összezsugorodik. A kacsacsőrű emlősnek és a hangyászsünnek pedig egyáltalán nincs mellbimbója, hanem a bőr pórusain keresztül választják ki a tejet.

Herék összezsugorodása

Hideg hatására a herék összezsugorodnak, és a testhez közelebb helyezkednek el, míg melegben ennek a fordítottja tapasztalható. Ennek oka, hogy a herék által tárolt spermiumoknak az életképességhez egy adott, szabályozott hőmérsékletre van szükségük. Azzal, hogy a herék összezsugorodnak, és a testhez közelebb helyezkednek el, melegebbé válnak, így védve a spermiumokat a hidegtől. Ezzel ellentétben, ha meleg van, a herezacskó a testtől távolabb elhelyezkedve próbál „lehűlni”.

Visszahúzódó herék

A herék izmainak túlműködése okozza a here visszahúzódás jelenséget. A cremaster izom egy vékony, tok-szerű izom, melyben a here nyugszik. Amikor a cremaster izom összehúzódik, a heréket a test felé húzza fel. A cremaster izom fő célja a herék hőmérsékletének kontrollálása. Annak érdekében, hogy a herék megfelelően fejlődjenek és működjenek, a testhőmérséklettől valamivel alacsonyabb hőmérsékletre van szükségük. Amikor a környezet meleg, a cremaster izom elernyed, mikor hideg van, az izom összehúzódik, a heréket a test melege felé mozdítva. A cremaster reflex kiváltható a belső comb genitofermorális idegének dörzsölésével, illetve olyan szélsőséges érzelmekkel, mint például a szorongás. Ha a cremaster reflex elég erős, az retraktilis vagy mobilis herékhez vezethet, mely során a herék könnyen mozognak a herezacskóból a hasüregbe és vissza. Az esetek kis százalékában a visszahúzódó here felszálló herévé válik, ami azt jelenti, hogy „beragad”. Ennek több kiváltó oka is lehet:

- rövid ondóvezeték: a here a kismedencével az abból induló ondóvezetékkel van összekötve, melyben vérerek, idegek és a herékből a spermiumot a péniszbe szállító ondócső található. Amennyiben az ondóvezeték növekedése nem tart lépést a test egyéb szerveinek növekedésével, az szorossá válhat, így a heréket felfelé húzhatja.

- sérvműtétből származó hegszövet: a lágyéksérv műtétből származó hegszövet korlátozhatja az ondóvezeték növekedését vagy rugalmasságát.

Növekvő szexuális étvágy

Kutatások bizonyítják, hogy a férfiak sokkal szexéhesebbek télen, mint nyáron. Egy kísérlet során évszakonként kellett a résztvevő férfiaknak ugyanazokat a fotókat értékelni, melyek női arcokat és fürdőruhás testeket ábrázoltak. Azt tapasztalták, hogy míg a női arcok vonzóságát nem befolyásolta az évszak, a testekét igen! A résztvevő férfiak sokkal vonzóbbnak találták ugyanazon női testeket a téli hónapokban, mint máskor. Ennek hátterében több dolog is állhat. Egyrészt, mivel télen több ruha fedi a testet, a meztelenség látványára a férfiak hamarabb jönnek izgalomba. Nyáron, mikor az utcán és a strandon is fedetlen testrészek hada jön szembe a férfiakkal, sokkal erősebb ingerre van szükség az izgalomba jövetelhez. A téli szex-éhséget támasztja alá az is, hogy a legtöbb gyermek szeptemberben születik, azaz decemberben fogan.

Forrás: Webbeteg

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!