Fogyás mozgás nélkül?

2015. 01. 15.
Szerző: Szimpatika
Azt azért az elején szögezzük le, hogy testmozgás nélkül nem könnyű lefogyni, de van néhány tipp, amelyekkel lehetséges lehet. Akaraterőre itt is szükség van, a figyelmünket pedig arra kell összpontosítani, hogy több dolgot is betartsunk.
Ha valaki sportol, azzal energiát éget, így könnyebben lemennek a felesleges kilók. Azonban nem mindenki tud rendszeresen mozogni, nincs rá ideje, pénze vagy energiája. Nekik sem lehetetlen a fogyás, hiszen anélkül is veszíthetünk testsúlyunkból, hogy megizzadnánk egy konditeremben, vagy a Margitszigeten futnánk egy fél kört. A legfontosabb dolog a fegyelem. A legnehezebb része talán az, hogy szigorú diétát kell tartani, de hosszú távon csak így tudunk változtatni a testünkön. Éhezni azért nem kell, itt vannak a legjobb tippek azoknak, akik sportolni nem, de fogyni azért akarnak - írja a hazipatika.com.



1. Gyümölcs és zöldség

Az egészséges táplálkozás minden más módszer alapja, e nélkül elkezdeni sem érdemes. Legalább napi öt adag gyümölcsöt és zöldséget vigyünk be a szervezetünkbe, ráadásul napközben is sóvárgás és lelkiismeret-furdalás nélkül rágcsálhatunk: almát, uborkát, vagy répát. Ha a kettő közül választani lehet, akkor inkább zöldségeket fogyasszunk, mert a gyümölcs sokkal több cukrot tartalmaz, ami több kalóriát jelent.

2. Növeljük a fehérjebevitelt

Ha sport nélkül akarunk lefogyni, akkor testsúlyunkat alapul véve, kilónként másfél gramm fehérjét kell bevinni a szervezetbe naponta. A fehérjében gazdag ételek általában csak kevés zsírt tartalmaznak, így a kalóriaszintjük is alacsony. Ajánlott az alacsony zsírtartalmú baromfi, a friss hal, a tojás, a teavaj és a joghurt.

3. Igyunk sokat

Ez napi három liter folyadékot jelent, ami legalább annyira fontos, mint a helyes táplálkozás. Ez ráadásul csökkenti az éhségérzetet is, így könnyebb a fogyás. Például remek trükk, ha közvetlenül evés előtt iszunk egy pohár vizet, és máris kisebb adagot kívánunk ebédre. Ha nem víz, akkor cukrozatlan gyógyteákra gondoljunk.

4. Kerüljük a stresszt

Ez manapság nem könnyű, de a stressz könnyen sóvárgást okozhat az étel után, ami nagyon gyakori tünet. Az ebben szenvedők úgy élik meg, hogy "megjutalmazzák" magukat a sok feszültség miatt, gyakran egészségtelen ételekkel. Sokkal jobb, ha relaxációs gyakorlatok közbeiktatásával, vagy rövid sétával tisztítjuk ki a fejünket. Utóbbival ráadásul két legyet ütünk le egy csapásra: evés helyett testmozgás, kalória bevitel helyett égetés.

5. Több mozgás

Fontos, de ennek nem kell feltétlenül sportnak lennie, és a testsúlycsökkentésben játszott szerepét nem kell magyarázni. Lehet rövid séta, vagy a lépcső használata a lift helyett. Ha dolgozni megyünk, az utolsó megállót gyalog tegyük meg, vagy e-mailezés helyet inkább személyes találkozót beszéljünk meg a velünk egy épületben dolgozó kollégákkal.

6. Zsírégetők

Ezt azért nem szabad szó szerint érteni, hiszen nincs olyan étel, amely csak úgy égetné a zsírt. Itt inkább olyan élelmiszerekről van szó, melyek serkentik az anyagcserét. Ilyen például a kapszaicin, mely például a bors, a chili vagy az erőspaprika hatóanyaga, ettől érezzük ezeket csípősnek. Hasonló hatásúak az illóolajok, mint például a fahéj, a gyömbér és a boróka.

7. Nagytakarítás

Ez is mozgás, ráadásul a lakásra is jó hatása van. Ablakpucolás, polcok portalanítása, porszívózás, mosás és vasalás - ezek mind energiát égetnek. Fél óra ablaktisztítás például nyolcvan kalóriát jelent, fél óra vasalás százat, fél óra porszívózás pedig száztizet. Ennél hatékonyabb, ha kertészkedünk, amivel fél óra alatt százötven kalóriát égethetünk el.

8. Nevessünk sokat

Jó példa arra, hogy mindennapos dolgok is karcsúbbá tehetnek bennünket. Tíz perc nevetéssel akár negyven kalóriát is leadhatunk, ami egy szelet csokoládénak felel meg. A csókolózásnak is hasonló hatása van, percenként húsz kalóriát dobhatunk le egy intenzív csókkal.

9. Lemondás

Aki sportolás nélkül akar lefogyni, annak nincs választása, bármennyire is szeret valamit. Az édes, a zsíros ételek, a cukros üdítők vagy az alkohol fogyasztása nagyon megnehezíti a fogyást. Persze nem lehet egyik napról a másikra lemondani valamiről, mert frusztrációt okoz, de az adagok csökkentésével a szervezetünk szépen-lassan alkalmazkodik. A jutalmazás megmaradhat, csak ne egy tábla csokoládéval, mint korábban, hanem mondjuk csak egy kockával.

10. Aludjunk jókat, ha lehet, 7-8 órát naponta

Persze csábító, hogy az alvás is karcsúsít, de önmagában ez a kijelentés nem állja meg a helyét. Akkor segít, ha megfelelő az étrendünk. Ennek fontos része már a vacsora is, amit ne ejtsünk meg későn, és ha megoldható, egyáltalán ne fogyasszunk ilyenkor szénhidrátot. A zsírégetés így optimálisan fog működni éjjel, alvás közben.

Forrás: Házi Patika

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!