Hogyan kezeljük a rekedtséget?

Szerző: Szimpatika
A rekedtség alapvetően nem ijesztő tünet, otthon is kezelhető pihenéssel és teával, de ha két hét után sem múlik el, ne adj isten fájdalommal és lázzal jár, akkor azonnal fül-orr-gégészhez kell fordulni.
Az orvos a vizsgálat során megvizsgálja a szájüreget és a torkot, ellenőrzi a nyirokcsomókat. Kicsit kellemetlen érzés lehet, amikor a gégét laringoszkóppal (gégetükör) nézi meg, de ha ezek és a vérvizsgálat segítségével megtalálja a fertőzés eredetét, azonnal fel tudja írni a gyógyszert.

Viszont ha ennyi vizsgálat sem elég, jöhet az ultrahang, a röntgen, a CT vagy az MRI, ami alapján felismerhető, mi áll a rekedtség hátterében, ami legrosszabb esetben lehet akár a daganatos megbetegedés is. De nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni. Ha a rekedtséget megfázás, vagy a hangszálak megerőltetése okozta (mint a legtöbb esetben), akkor a beteg saját maga is sokat tehet a gyógyulásáért. Csak megfelelően kell kezelni a duzzadt nyálkahártyát, és csak akkor van szükség orvosi segítségre, ha a tünetek nem múlnak el.



Íme pár praktika, hogy mi a teendő otthon, ha berekedünk!

1. A legfontosabb, hogy kíméljük a hangszálainkat, keveset beszéljünk, és akkor is csak suttogva.

2. Igyunk forró italokat, gyógyteákat, vagy gőzöljünk kamillateával, ami nyugtatja a torkot, és csillapítja a fájdalmat.

3. Egy biztos recept: egy marék zsályalevelet öntsünk fel egy bögre, forró vízzel, majd öt percig hagyjuk benne ázni. Ezután szűrjük le a folyadékot, öntsünk hozzá egy teáskanál ecetet és egy evőkanál mézet, majd gargalizáljunk és köpjük ki. Ezt naponta többször is végezzük el.

4. Szopogassunk torokgyulladásra jó cukorkákat, mert serkentik a nyáltermelést, és így nedvesen tartják a torkot.

5. Párásítóval, radiátorra tett, vízzel teli edénnyel, vagy nedves törülköző szárításával kerüljük a szobában a száraz levegőt.

6. Együnk metélőhagymát, mert erősíti a hangszalagokat.

7. Szigorúan kerüljük az aktív, és a passzív dohányzást is.

8. Tegyünk egy kis túrót egy nedves vászonsálra, majd tekerjük a nyakunk köré. Tegyünk rá egy újabb sálat, majd egy vastagabb gyapjúkendőt, és hagyjuk fent estére.

Ha ezek nem válnak be, akkor mindenképpen forduljunk szakemberhez!

Forrás: hazipatika.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!