Egy átlagos banán 22,9 cm hosszú. Összetételét tekintve 2 g fehérjét, 4 g rostot, 0,4 g zsírt, 16 g szénhidrátot, 682 mg káliumot, 78 mg magnéziumot és 140 mg kalciumot tartalmaz. Az átlagos banán kalóriatartalma 140 Kcal.

A banánban lévő magnézium és kálium jó hatással van a vérnyomásra, de nem helyettesíti az orvos által felírt gyógyszert.

A szédülés gyakran a B6 -vitamin hiányának a következménye. A banán – B6- vitamin-tartalmának köszönhetően – ebben is segít. Sőt,a cserepes ajkakra, a fáradtságra és a hajhullásra is kitűnő gyógyír lehet.

A banán számos olyan tápanyagot tartalmaz, amely az egészséges, nyugodt és mély alváshoz szükséges: a triptofán aminosav elősegíti a harmonikus elalvást, a tirozin aminosav pedig mély, zavartalan alvást tesz lehetővé. Ezért javasolják a banán és a tej összekeverését, mivel a tej is tartalmaz nyugtató anyagokat. A dolog nyitja: a szervezet a triptofánból melatonin nevű alváshormont hoz létre.

Verejtékezéssel sok magnéziumot veszítünk, ezért az izomgörcsök elkerülése érdekében minél gyorsabban vissza kell állítani a szervezet rendes magnéziumszintjét. A banánban sok magnézium van.

Aktív sporttevékenység közben gyorsul a szívverés. A banánban található kálium a szív védelmére is szolgál. De vigyázzunk, hogy ne együnk túl sok banánt sportolás előtt és közben, inkább sportolás után együk meg a szükséges mennyiséget.

A banán klasszikus stresszűző gyümölcs. Értékes növényi pigmenttel látja el szervezetünket, amely nyugtató hatású, ezáltal segít a stressz elkerülésében. A banánt öregedést lassító gyümölcsként is szokták említeni A-, C- és E-vitamin-tartalmánál fogva, amelyek fiatalon tartják a sejteket. Ezenkívül a benne lévő nyomelemek és ásványi anyagok is lassítják az öregedést.

A banán segít a nőknek a menstruáció előtti szindróma – erre felpuffadás, mellérzékenység, fejfájás, fáradtság, ingerlékenység és depresszió jellemző – enyhítésében, amely a menstruáció előtti második-hetedik napon jelenik meg, s a vérzés kezdetével szűnik meg. Magnézium, kálium és kalcium révén a banán e betegség természetes „gyógyszereként” működik, s B6 -vitamin- és cinktartalma szintén hozzájárul a kellemetlen tünetek enyhítéséhez.

Forrás: Magyar Nemzet Online