Stresszoldó hatása van a banánnak?

2015. 01. 05.
Szerző: Szimpatika
Kevesen tudják, hogy a kedvelt és ma már télen-nyáron elérhető trópusi gyümölcs, a banán milyen sok összetevőt tartalmaz. A benne lévő tápanyagok, ásványi anyagok és vitaminok számos előnyös fiziológiás hatást eredményeznek, s hozzájárulnak jó néhány élettani kellemetlenség tompításához.
Egy átlagos banán 22,9 cm hosszú. Összetételét tekintve 2 g fehérjét, 4 g rostot, 0,4 g zsírt, 16 g szénhidrátot, 682 mg káliumot, 78 mg magnéziumot és 140 mg kalciumot tartalmaz. Az átlagos banán kalóriatartalma 140 Kcal.

A banánban lévő magnézium és kálium jó hatással van a vérnyomásra, de nem helyettesíti az orvos által felírt gyógyszert.

A szédülés gyakran a B6 -vitamin hiányának a következménye. A banán – B6- vitamin-tartalmának köszönhetően – ebben is segít. Sőt,a cserepes ajkakra, a fáradtságra és a hajhullásra is kitűnő gyógyír lehet.

A banán számos olyan tápanyagot tartalmaz, amely az egészséges, nyugodt és mély alváshoz szükséges: a triptofán aminosav elősegíti a harmonikus elalvást, a tirozin aminosav pedig mély, zavartalan alvást tesz lehetővé. Ezért javasolják a banán és a tej összekeverését, mivel a tej is tartalmaz nyugtató anyagokat. A dolog nyitja: a szervezet a triptofánból melatonin nevű alváshormont hoz létre.

Verejtékezéssel sok magnéziumot veszítünk, ezért az izomgörcsök elkerülése érdekében minél gyorsabban vissza kell állítani a szervezet rendes magnéziumszintjét. A banánban sok magnézium van.

Aktív sporttevékenység közben gyorsul a szívverés. A banánban található kálium a szív védelmére is szolgál. De vigyázzunk, hogy ne együnk túl sok banánt sportolás előtt és közben, inkább sportolás után együk meg a szükséges mennyiséget.

A banán klasszikus stresszűző gyümölcs. Értékes növényi pigmenttel látja el szervezetünket, amely nyugtató hatású, ezáltal segít a stressz elkerülésében. A banánt öregedést lassító gyümölcsként is szokták említeni A-, C- és E-vitamin-tartalmánál fogva, amelyek fiatalon tartják a sejteket. Ezenkívül a benne lévő nyomelemek és ásványi anyagok is lassítják az öregedést.

A banán segít a nőknek a menstruáció előtti szindróma – erre felpuffadás, mellérzékenység, fejfájás, fáradtság, ingerlékenység és depresszió jellemző – enyhítésében, amely a menstruáció előtti második-hetedik napon jelenik meg, s a vérzés kezdetével szűnik meg. Magnézium, kálium és kalcium révén a banán e betegség természetes „gyógyszereként” működik, s B6 -vitamin- és cinktartalma szintén hozzájárul a kellemetlen tünetek enyhítéséhez.

Forrás: Magyar Nemzet Online

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!