Tippek a jobb látásért

2015. 01. 05.
|
Címkék: szemüveg 
Öregkorunkra „elromlik” a szemünk – akár közhelynek is tekinthető a megállapítás, valójában azonban jelentős mértékben árnyalható. A romlás ugyanis nem igazán fejezi ki a presbiópiaként ismert jelenség valódi lényegét. Dr. Szigeti András orvos, orvos, nemzetközi szakmai tanácsadó segítségével tekintettük át, miről is van szó.

Miért „öregszeműség”?

Jó, hogy ezzel kezdjük a beszélgetést, a presbiópia e magyar megjelölését ugyanis egyáltalán nem szeretem, mivel nem pontos. A szóban forgó folyamatnak nincs köze közvetlenül az öregedéshez, mert már a születéskor megkezdődik: példával érzékeltetve csecsemőként nagyjából 20 dioptriás a szemünk alkalmazkodási készsége, nyolcévesen pedig már csak 8-10 dioptria. A szemlencse folyamatos domborulatváltozása teszi lehetővé, hogy mindent jól lássunk, és ilyen szempontból akár sajátos egybeesésnek is tekinthető, hogy nagyjából pont 40-45 éves korunkra jutunk el odáig, hogy hozzávetőlegesen 40 centiméterre már csak erőlködve, nem tökéletesen látunk el. De mint említettem, a jelenség nem az öregedéshez, a középkorúsághoz kötött, hanem születésünktől kezdve folyamatos – egyszerűen csak a legtöbb embernél a negyvenes korba lépve ér el egy kritikus szintet.

Fotó: mypin.hu

Miből fakad ez a folyamat? Ha jól értelmezem, még csak nem is feltétlenül szerencsés ezt romlásnak nevezni, inkább egyfajta természetes változásról van szó…

Abszolút így van, teljesen elkerülhetetlen, normális élettani folyamatról beszélünk. A szemlencsének változik a mérete az évek elmúltával: egy ideig növekszik, miközben a függesztő rostok feszessége csökken, és az anyaga is kezd kevésbé rugalmassá válni. Összességében ez a két folyamat a meghatározó.

Életmódbeli tényezők is befolyásolják, mikorra lesz szükségünk szemüvegre ebből az okcsoportból kifolyólag?

Tény, hogy manapság már egyre korábbra helyeződik a szemüveghordás kezdete, mivel az emberek egyre hamarabb jutnak el odáig, hogy a közeli területekre nem látnak jól. Ennek egyértelműen a számítógépezés, a tartós komputeres munkavégzés, az okostelefonok és társaik az okai. Mondhatjuk, hogy a folyamatos, hosszú számítógépes munka semmiképpen sem előnyös ebben a tekintetben, ugyanakkor viszont léteznek módszerek, amelyekkel bizonyíthatóan késleltethető a dolog. Ilyen például az óránként javasolt öt-tíz perc monitormentesség, ami egyébként a vonatkozó munkaügyi jogszabályokban is szerepel mint javasolt pihenőidő. Ez tényleg működik.

Van esetleg kivétel, akit nem érint a probléma?

Abszolút nincs. Olyan persze lehetséges, hogy valaki eleve rövidlátó, és később indul el nála a folyamat, de ők alapvetően távoli, mínuszos szemüveget viselnek, és lehet, hogy csak az említett kor után kell ezen változtatniuk, vagy adott esetben le is veszik a távoli szemüveget az olvasáshoz. Mint mondtam, bizonyos életmódbeli különbségek, netán az eltérő genetika közrejátszhat abban, kinek mikor lesz szüksége szemüvegre, de maga a folyamat teljesen elkerülhetetlen. Úgy is mondhatom, hogy idővel mindenkinek szüksége lesz olvasószemüvegre, függetlenül attól, hogy egyébként beszélhetünk-e az illető esetében pluszos dioptriaigényről. Tehát a presbiópiának nincs köze a távollátáshoz: az egyik eltérés az szem optikai tengelyének hosszától függ, a másik esetében pedig a szemlencse korábban említett változásáról, és következményes pluszos dioptriaigényről beszélünk.

A férfiak és a nők esetében van esetleg valamilyen különbség?

Genetikailag semmiképpen nem beszélhetünk különbségről. Viszont van a kérdésnek egy hiúsági vetülete is: tapasztalataim szerint a hölgyek rendszerint korábban és hamarabb jutnak el odáig, hogy szemüveget szeretnének, miközben a férfiak az utolsó pillanatig megpróbálják elkerülni ezt. Ez egyébként abszolút statisztikailag kimutatott jelenségnek tekinthető, de mint említettem, semmi genetikai oka nincsen, egyszerű szokásbeli eltérés a két nem képviselői között.

Átlagos értékek megállapíthatók azt illetően, mi a legtipikusabb dioptriaigény korcsoportonként meghatározva?

Léteznek korbeli sajátosságok, amelyeket harminc-negyven éven át próbáltunk követni a szakmában, és ennek megfelelően segítséget adni a hozzánk fordulóknak. Viszont ezen túlmenően azt tudom mondani, hogy mindenkinek egyedileg kell ezt a bizonyos dioptriát meghatározni. Vannak tartományok, amelyek egyes korcsoportokra különösen jellemzőek, de ma már konkrétan nem határozunk meg ilyeneket, mert mindig egyedileg kell megállapítani, kinek milyen szemüvegre van szüksége.

Fotó: pixabay.com

Véget ér-e valaha is a folyamat, illetve késleltethető-e valahogyan?

Átlagosan nagyjából 60-65 éves kor körülre véglegesen beáll a szem alkalmazkodó készsége. Viszont – szemben azzal, amit még húsz-harminc éve is feltételeztünk – a közeli alkalmazkodás sosem éri el a nullás értéket. Ami a késleltetést illeti, léteznek erre vonatkozó technikák. Találkoztam például egyszer egy illetővel, akinek 60 éves kor felett is egészen minimális volt csak a közeli dioptriaigénye: Németországban korábban elsajátított egy olyan relaxációs, belső szemizom-pihentető módszert, amellyel hosszú távon is meg tudta tartani a közelre látási képességét viszonylag sértetlenül. Ezt ő szemtornának nevezte, én inkább tanulható, belső szemizom-relaxációs mechanizmusoról beszélnék. Tehát késleltethető a folyamat progressziója, súlyosbodása, és az említett egyedi életmódbeli változtatások – tehát a szem megfelelő pihentetése – is segíthet ebben.

Amellett, hogy nem fog rendesen közelre látni, milyen egyéb következményekkel számolhat az, aki nem megy el szemüveget csináltatni?

Nagyon komoly diszkomfort érzésekkel. Nyilván már az is elég komoly negatívum, ha valaki nem lát közelre, hiszen folyamatosan használunk olyan eszközöket, amelyeknél elengedhetetlen a megfelelő közeli látás. Ha azonban valakinek ez sem elég ahhoz, hogy legyűrje a hiúságát, és elmenjen szemüveget csináltatni, a szemekben égő érzéssel, roppant intenzív, elsősorban szem körüli, illetve homloktáji feszítő fejfájásokkal számolhat, amelyek főleg este jelentkeznek. Rendszeresen el szoktuk mondani, hogy a fejfájások 50-70 százalékának hátterében szemészeti eltérések állnak, amiktől viszonylag egyszerűen – szemüveggel, pontosabban megfelelő szemüveggel – meg lehet szabadulni. Vagyis rendkívül sok stressztől kíméli meg az ember saját magát, ha elmegy szemészhez/optometristához és szemüvegét az optikusnál készítteti el.

Többször is említette a hiúságot, ami egyébként közismert jelenség a szemüveggel kapcsolatban: egyes emberektől ma is rendszeresen hallani, hogy az utcára sem mennek ki szemüvegben, és így tovább. Ezek a buta beidegződések kezdenek eltűnni, vagy tartják magukat?

Sajnos az idősebb korosztály egy részénél ma is valóban hendikeppet jelöl a szemüveg, amivel én a magam részéről nyilvánvalóan nem tudok egyetérteni. A fiatalok körében szerencsére ma már inkább divatcikkről beszélünk, hiszen egy jó szemüveg sokkal jobban öltöztet, mint bármilyen negatívnak tekintett segédeszköz. Vagyis egyre meghatározóbb, hogy az emberek tudatosan választanak modellt, amit aztán teljes természetességgel viselnek is a hétköznapokban. Ez persze iskolázottságtól, tájékozottságtól is függ. Mi a hálózatunkon belül arra törekszünk, hogy mindenkit ráébresszünk: ezek az előítéletek butaságok. És azt kell mondjam, hogy egy megfelelő 35-40 perces tájékoztatás után az emberek általában meg is értik, milyen előnyei lehetnek általában véve a szemüvegviselésnek. Szóval az elmúlt öt-tíz évben szerencsére jelentősen változott ez a fajta magatartás, de ebben a tréningek, továbbképzések, tájékoztatási programok is komoly szerepet játszottak.

Szakemberként mit gondol a különböző drogériákban, egyéb boltokban kapható „eldobható” olvasószemüvegekről?

Egészen magas szemészeti beosztású professzorok is egészen másképp vélekednek erről a kérdésről, mint a nemzetközi szakmai közvélemény vagy akár jómagam, amit nagyon sajnálatosnak tartok. Én ugyanis semmiképpen nem javaslom ezeknek a használatát, még rövid távon sem. Ennek két fő oka van. Az egyik, hogy egyfelől minden ember egyedi pupillatávolsággal rendelkezik, ezeket a szemüvegeket pedig egyfajta standardre gyártják, vagyis nagyon kevés embernek megfelelő a fókuszpontjuk. Ez fáradási érzést, kellemetlen fejfájást eredményezhet. A másik fontos velejáró, hogy ezeknél a szemüvegeknél mindkét oldalon egyforma dioptria van, pedig a két szemünk a legritkább esetben ugyanolyan. Így aztán ez sem előnyös, hiszen így az egyik szemnek jobban kell erőlködnie, a másik meg túl van korrigálva. Még egy ok, hogy az említett szemüvegek minősége is meglehetősen silány a lencsét tekintve. Olyan ez, mintha összehasonlítanánk egy karbonszálas műanyagból készített, minőségi autót, meg egy könnyű műanyagból készült olcsó modellt. Vagyis a tisztaság, az optikai felhasználhatóság, a karcállóság és alapvetően a fényáteresztő készség sem jó – ezért is lehetnek ennyire olcsók. Tehát silány minőségű termékekről beszélünk, amelyeket semmiképpen sem tartok használhatónak. Inkább mindenkinek azt javaslom, hogy készíttessen egyedi olvasószemüveget optikusoknál. Ez ugyanis elsősorban nem anyagi kérdés, hiszen a szemünk világának megőrzéséről van szó. Senki ne feledje, hogy a külvilágból érkező információk több mint 90 százaléka a szemünkön keresztül jut el hozzánk, mégsem figyelünk a látásunkra megfelelően!

Forrás: mypin.hu

Decemberi akció

MEMOlife Max® kapszula

60 db

2 430 Ft

40,5 Ft/db
Összetevői Omega-3-at, lecitint és az agy reakcióképességéért ginzenget tartalmaznak
Étrend-kiegészítő készítmény*

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Enyhíti a fejfájást, fogfájást és a menstruáció következtében fellépő fájdalmat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem® krém

125 g

1 800 Ft

14,4 Ft/g
A pelenkával fedett bőr mindennapos védelmére. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Walmark Proenzi® 3 ExPur téli csomag

90 db + 50 db

4 995 Ft

37,5 Ft/db
Javasolt ízületi betegség következtében kialakuló porc és ízületi rendellenesség esetén
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 570 Ft

7,9 Ft/ml
Megkönnyíti a hörgőváladék felköhögését és kiürülését. Szabályozza a nyák- és köpettermelést és elfolyósítja azt. 2 éves kortól alkalmazható
Vény nélkül kapható gyógyszer

Aspirin® Protect 100 mg gyomornedv ellenálló bevont tabletta

98 db

2 200 Ft

22,4 Ft/db
Megakadályozza a vérrögök képződését, így csökkenti az infarktus kockázatát. Ajánlott szív- és érrendszeri kockázattal rendelkező 45-79 éves férfi és 55-79 éves nőbetegeknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

815 Ft

81,5 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citrom ízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 tasak

2 350 Ft

235 Ft/tasak
Komplex megoldás a megfázás és az influenza kínzó tüneteire
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres C-vitamin 500 mg filmtabletta

30 db

640 Ft

21,3 Ft/db
Szedése biztosítja az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen C-vitamin bevitelét
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasopax orrspray felnőtteknek

10 ml

1 525 Ft

152,5 Ft/ml
Két hatóanyag kombinációjával küzd meg az orrdugulással és a heveny arcüreggyulladással. Kíméletes, nem szárítja a nyálkahártyát
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rubophen® 500 mg tabletta

30 db

1 325 Ft

44,2 Ft/db
Hatékony láz- és fájdalomcsillapító
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepsils® honey and lemon szopogató tabletta

24 db

1 410 Ft

58,8 Ft/db
Torokfájás esetén gátolja a vírusok, a baktériumok és a gomba szaporodását, valamint meg is ölik őket. Emellett fájdalomcsillapító hatásúak is, már öt perc elteltével
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
E-mail: gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum® golyócskák

2×3 adag

1 525 Ft

254,2 Ft/adag
Az influenzás tünetek (hidegrázás, láz, köhögés, általános fájdalom, orrfolyás) enyhítésére. Gyermekek és csecsemők is szedhetik
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

30 db

1 375 Ft

45,8 Ft/db
Olyan gyógynövények kivonatát tartalmazza, amelyek hatóanyagai hozzájárulhatnak a normál idegállapot és a lelki egyensúly fenntartásához
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 255 Ft

62,8 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 860 Ft

3860 Ft/adagoló tartály
A nikotin utáni vágy és a dohányzás abbahagyásával összefüggésben jelentkező megvonásos tünetek enyhítésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

10×5 ml

1 470 Ft

29,4 Ft/ml
Kiegészítő kezelésként a bél normál baktériumflórájának helyreállítására antibiotikummal való vagy antimikrobiális terápia során kialakuló eltérések esetén
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 620 Ft

101,3 Ft/db
Láz- és fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatású készítmény
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bronchostop® köhögés elleni belsőleges gumipasztilla

20 db

1 850 Ft

92,5 Ft/db
A megfázáshoz társuló hurutos köhögés kezelésére, illetve a torokirritáció csillapítására. 6 éves kortól.
Vény nélkül kapható gyógyszer**

Volteren Emulgel 1% gél

100 g

2 135 Ft

21,4 Ft/g
Enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat, csökkenti azok gyulladását és duzzanatát
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 Forte 3000 NE tabletta

60 db

1 470 Ft

24,5 Ft/db
Magas hatóanyag-tartalmú – 3000 NE – D-vitamin az immunrendszerért, a csontozatért, a fogazatért és az izmokért
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Felhasználási feltételek, adatkezelés »

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2018. januári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el