Mindent a lázcsillapításról

2014. 12. 29.
Szerző: Dr. Olasz Katalin
A testhőmérséklet rendellenes emelkedése a láz. Ez egy tünet, melyet kiválthat fertőző és nem fertőző betegség, külső hatás is. A láznak fontos szerepe és haszna van, hiszen immunrendszerünk magasabb hőmérsékleten jobb hatásfokkal dolgozik, hamarabb legyőzi a kórokozókat, a fertőzést, a gyulladást.
Lázról akkor beszélünk, ha a test belső hőmérséklete meghaladja a 38 Celsius fokot, mely hónaljban mérve megfelel 37,5 Celsius foknak, szájban mérve 37 Celsius foknak. Ilyenkor a szervezetben zajló bonyolult folyamatok révén, a test hőközpontja a test hőmérsékletét a külső hőmérséklethez képest, a szokásosnál alacsonyabbnak észleli és elkezdi a testet fűteni azáltal, hogy összehúzza izmainkat (vacogás, libabőr), csökkenti a párolgást, álmosságot okoz. Majd miután a központ észleli a tévedést, igyekszik az addig megtakarított felesleges hőtől megszabadulni, ilyenkor kipirulás, izzadás mellett csökken a test hőmérséklete - olvasható a webbeteg.hu-n.

A hónaljban mért 36,6 °C fokos testhő az átlagos, 37,2 °C fok fölött beszélünk lázgyanúról. Fertőzés esetén kialakult láz napi ritmusára jellemző, hogy többnyire délután, kora este kezd emelkedni, reggelre általában elmúlik, majd délután ismét emelkedni kezd. Egy vírusos fertőzés kapcsán a láz 2-3 nap alatt megszűnik, önmagában orvosi ellátást nem igényel.



Mire figyeljünk lázcsillapítás során?

Általánosságban elmondható, csillapítani csak a magas, 38,5 Celsius fok feletti lázat szükséges (kivéve idős betegek, kisgyermekek, lázra görcsrohammal reagálók, szív-és tüdőbetegségben szenvedők, stb.). A lázcsillapítás menetében első lépésként ne fűtsük tovább a már amúgy is túlhevült beteget. Ne öltöztessük túl, csak egy vékony takarót tegyünk rá, ne fűtsünk még külön a szobában, akkor sem, ha a beteg vacog. Növeljük a hűvös folyadékbevitelt, a folyadék literenként akár fél-egy fokkal is csökkenti a hőmérsékletet. Próbálkozhatunk gyógyszeres lázcsillapítással is. Erre ideálisak a patikában vény nélkül kapható paracetamol tartalmú gyógyszerek, ezek már 3 hónapos kortól használhatóak, 10-15 mg/testtömeg kilogrammonként 4-6 óránkén adagolva. Egy felnőtt ember 4 óránként vehet be 1-2 tablettát (325-650 mg), naponta maximum 4000 mg-ot. Hűtőfürdő és hidegvizes borogatás láz ellen Ha a fentiek mellett sem csökken a hőmérséklet, akkor marad a hűtőfürdő lehetősége. A lázas beteget testmeleg vízzel teli fürdőkádba ültetjük, hogy nyakig ellepje a víz, majd tussal hidegebb vizet engedünk bele lassan kevergetve, egészen 32-34 Celsius fokos vízhőmérsékletig, addig , míg a beteg vacogni nem kezd. Ebben a vízben ül a beteg még 3-5 percig, majd gondosan megszárítjuk és visszafektetjük az ágyba, ügyelve arra, hogy ne takarjuk be túlságosan.

A karra, bokára helyezett vizes kendő törődő gesztus, de sajnos lázat nem csillapít. Gondoljanak bele, ha egy forró vízzel teli fazék két fülére hideg vizes kendőt csavarunk, attól a fazékban lévő víz hőmérséklete lényegében nem változik. Az egész testet beborító hideg vizes borogatás, avagy priznic hatékony lehet, de kivitelezése nehézkes, nehezen érhető el, hogy csak a beteg legyen vizes. Mindenképpen orvoshoz kell azonban fordulni, amennyiben a láz három-négy nap után sem szűnik meg, bármikor 40 Celsius fok fölé megy, tudatzavart, zavartságot okoz a betegnél, kullancscsípés után jelentkezik.

Forrás: webbeteg.hu/interambulance.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!