Tippek és trükkök a jó emésztésért

2014. 12. 26.
Szerző: Szimpatika
Puffad? Gyomorégése vagy székrekedése van? Cikkünkből megtudhatja, hogyan enyhíthet tünetein.
Rostok

A rostok segítenek a székrekedés megakadályozásában, gyorsítják az emésztést. Töltse fel étrendjét olyan zöldségekkel és gyümölcsökkel, mint a cseresznye, szőlő, paprika, bab, dió, valamint teljes kiőrlésű gabonákkal. A szervezetnek napi 20-35 gramm rostra van szüksége, mely nemcsak az emésztést segíti, hanem segít megelőzni a súlygyarapodást, szívbetegségek és aranyér kialakulását, valamint a vércukorszint ingadozását.

Gyomorégés ellen rágózzon!

A rágógumi segít enyhíteni a savas reflux tüneteit, mivel nyáltermeléssel jár, ami közömbösíti a gyomorsavat. Vigyázzon, mert a borsmenta irritálhatja a gyomorégésben szenvedők gyomrát, ezért válasszon más ízesítésűt!

Fogyással enyhítheti a gázképződést és a gyomorégés tüneteit

Már pár kilogramm súlyvesztéssel is jelentősen javíthat, a kellemetlen gyomor - és bélrendszeri tünetein. Különösen a hasi tájékon elhízottaknál igaz, hogy fogyással csökkenthetik a gyomorégést, gázképződést és böfögést. Mielőtt bárminemű fogyókúrába fogna, kérdezze meg orvosát, milyen diétát javasol.



Kisebb étkezésekkel csökkentheti a gyomorégés és puffadás tüneteit

Az emésztési zavarok, gyomorégés, puffadás és egyéb emésztéssel kapcsolatos zavarok jelentősen javulnak, amennyiben áttér a gyakoribb, ám kisebb mennyiségű étkezésre. Emellett fontos, hogy lassan egyen! Ezzel elkerülheti az emésztőrendszer túlterhelését is, valamint kisebb az esélye, hogy „túlegye” magát.

Igyon eleget a székrekedés elkerülése érdekében!

A megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás, segíti a szervezetet megszabadulni a káros anyagoktól, és segít a székrekedés megelőzésében is. Folyadékot nemcsak víz és zöldség- vagy gyümölcslevek segítségével vihet be a szervezetébe, hanem megfelelő élelmiszerekkel (pl. leves, gyümölcsök, zöldség, stb.) is. Vigyázzon, mert a kávé és az alkohol dehidratál, azaz vizet von el a szervezettől! Általában azt javasolják, hogy napi nyolc pohár folyadékot igyunk meg, ám mivel a folyadékigény egyénenként változhat, kérje ki orvosa véleményét arról, hogy Önnek mennyi folyadékra van szüksége.

Puffadás ellen mozogjon!

Szakértők szerint a rendszeres testmozgás, segít a legtöbb kisebb emésztési problémán, mint a puffadás vagy székrekedés. Emellett csökkenti a stresszt is, mely szintén sok emésztési probléma okozója.

Próbálja ki a probiotikumokat!

A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, melyeket gyakran adnak joghurtokhoz, gyümölcslevekhez. Kutatások szerint hatásosak hasmenés, irritábilis bél szindróma (IBS) és gyulladásos bélbetegségek(IBD) ellen. Arról azonban, hogy mennyi probiotikumra van szüksége a szervezetnek, megoszlanak a vélemények, ezért kérje ki szakember véleményét!

Stressz, fekély, székrekedés

Volt már hasmenése az idegeskedés miatt? Ez azért fordulhatott elő, mert az agy és az emésztőrendszer kapcsolódik. A stressz súlyosbítja az olyan emésztési problémákat, mint az irritábilis bél szindróma és fekélyek. Segítse emésztőrendszerét a különféle stressz-kezelési technikák elsajátításával! Mozogjon rendszeresen, aludjon eleget, meditáljon vagy jógázzon!

Étkezzen egészségesen!

Tartsa távol az étrendjétől az olyan élelmiszereket, melyek emésztési problémákat okozhatnak. Egyesek nem bírják a szénsavas üdítőitalokat, babot, zsíros ételeket és sajtokat, míg mások számára a savas élelmiszerek (pl. citrusfélék, kávé, tea, paradicsom) okoznak gondot. Vezessen étkezési naplót, hogy megtudja, Önnél mely ételek váltják ki a panaszokat!

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Beszéljen orvosával, ha emésztési problémák zavarják a mindennapi életét! Azonnal kérjen orvosi segítséget, ha nyelési problémái vannak, véres vagy fekete hányadékot, illetve székletet tapasztal, ha erős hasi fájdalmai vannak, vagy hirtelen sokat fogyott. Ezek mind komoly emésztőszervi betegségek (epekő, IBS, Crohn-betegség, fekély, stb.) tünetei lehetnek!

További tippekért kattintson IDE!

Forrás: WEBBeteg

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!