Mit igyunk és mit együnk karácsonykor?

Szerző: Szimpatika
Forró téli italaink évszázadok óta részei az ünnepnek. A hosszú téli napok, a hideg, csillagfényes vagy éppen ködös, zimankós éjszakák miatt nem véletlen, hogy a forró, fűszeres italok oly nagy szerephez jutnak.
A karácsonyi ünnepkör egyik legjellemzőbb itala a forralt bor, melybe leggyakrabban vörösbor, cukor, fahéj, csillagánizs, szegfűszeg, citrom- és narancshéj kerül. Egészséges felnőtt nőknek naponta egy egység (1-1,5 deciliter), férfiak részére két egység vörösbor ajánlott. Egy egység ital körülbelül 10 gramm alkoholt tartalmaz, és megfelel nagyjából 1 dl asztali bornak, 3 dl sörnek vagy 3 cl pálinkának.


Nemcsak az energia- és cukortartalom miatt érdemesebb száraz vörösbort fogyasztani, hanem a pozitív élettani hatása miatt is. Érdekes tulajdonsága ugyanis a nedűnek, hogy nagy a polifenol-tartalma, ezen belül is a rezveratrol koncentrációja, mely jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, meggátolja a vérlemezkék összetapadását, tehát vérrögképződést gátló hatású, rendkívül érdekes módon szabályozza a gyulladásos folyamatokat a szervezetben, antioxidáns hatású, rákmegelőző tulajdonsággal is rendelkezik. Nem véletlen tehát, ha az ünnepek alatt is a mértékletes alkoholfogyasztáson belül a vörösbor fogyasztását javasolják a szakemberek.

Karácsonykor és szilveszterkor is egészségesen

Az egészséges táplálkozásba beépíthetők a magyaros ételek, a mértékletes alkoholfogyasztás, hiszen nincs tiltott étel vagy élelmiszer, csak kerülendő mennyiségek.

A családok nagy részénél sajnos majdnem kizárólag karácsonykor kerül csak hal az asztalra, az is leggyakrabban rántva vagy halászlé formájában, pedig ennél jóval gyakrabban kellene fogyasztani az egészségünk megőrzéséhez.

Ünnepek alatt sajnos gyakran előfordul gyomorrontás, hányinger, hasfájás is. Ahhoz, hogy ne legyenek ilyen problémák mindig tartsunk mértéket, de a konyhatechnikán és a nyersanyag válogatáson is sok múlik.

A Szimpatika Kátai István kreatív séfet kérdezte, milyen ünnepi étkek kerülnek az asztalra a Kárpátokon túl. Meglepő válaszokat kaptunk, sőt interjúnkból az is kiderül, hogy telik a Szilveszter Székelyföldön.

Forrás: MNO

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!