Téli sportok: erre figyeljen!

2014. 12. 19.
Szerző: Szimpatika
A sportolás télen is egészséges, viszont némileg veszélyesebb, mint más évszakokban. Hogyan kerülheti el a sérüléseket?
A fizikai felkészültségnek, edzettségnek kulcsszerepe van. Ha például síelni készül, hat héttel előtte kezdje meg a felkészülést. Heti három alkalommal legalább húsz percet sportoljon! A legideálisabb, ha a futást kombinálja erősítő gyakorlatokkal. Síelésre készülve nem árt fejleszteni az egyensúlyérzéket.


A bemelegítés közvetlenül a sportolás előtt nagyon fontos! Egy ötperces bemelegítés fokozza többek között a reakció- és koncentrálóképességet, edzi az idegrendszert, javítja az igénybevett izmok vérellátást, ellazítja az izmokat, inakat, szalagokat, az ízületek olajozottabban működnek. Egy kis bemelegítéssel a felére csökkenthető a sérülések kockázata. Melegítsen be közvetlenül sportolás előtt, és nagyobb szüneteket, pihenőket követően!

A kötések a síelés és a snowboardozás sarkalatos pontjai. Sokan alábecsülik a kötés szerepét, ami balesetek forrása lehet! A kötés beállításakor több szempontot is figyelembe kell venni. A kötést mindig bízza szakemberre!

A megfelelő ruházat víz- és szélhatlan, de mindenekelőtt meleg. A térdmelegítők is jó szolgálatot tehetnek, mivel optimális hőmérsékleten tartják a térdízületet, ami nagy igénybevételnek van kitéve síelés közben.

Gyerekek minden esetben viseljenek bukósisakot! Felnőtteknek is ajánlott! Ma már számos országban mindenki számára kötelező. Az utóbbi évek statisztikái szerint a fejsérülések kockázata sisak viselésével majdnem egy-harmadával csökkenthető. A snowboardozáshoz használjon kar- és hátvédő felszerelést, mivel ebben a sportágban ezek a testrészek sérülnek meg leggyakrabban.

Forrás: webbeteg.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!