Amit a pajzsmirigygyulladásról tudni kell

2014. 12. 08.
Szerző: Szimpatika
A pajzsmirigy gyulladásos betegségeit latinul thyreoiditisnek nevezzük. Ezek a leggyakrabban előforduló endokrin betegségek. Három fő csoportba oszthatjuk ezeket a betegségeket, van akut, szubakut és krónikus forma.
Az akut pajzsmirigygyulladás ritka megbetegedés. Ilyenkor a pajzsmirigy szövetébe különböző módokon kórokozók jutnak be, és ott gyulladást okoznak. A kórokozók többnyire baktériumok, amelyek vérárammal, vagy a környező szövetek felől közvetlenül, esetleg a nyirokutakon át juthatnak a pajzsmirigy szövetébe. A betegnek magas láza lesz, rázza a hideg és a pajzsmirigy igen fájdalmassá válik, megduzzad. A pajzsmirigyhormon szint mérések eltérést nem mutatnak. A betegséget erőteljes antibiotikumos kezeléssel gyógyítják.

fotó: nlcafe.hu
A szubakut granulomatózus pajzsmirigygyulladás a pajzsmirigy megbetegedéseinek körülbelül 5 százalékát teszi ki. Minden életkorban előfordulhat, de az 5. évtizedben a leggyakoribb. Első leírója után De Quervain-thyreoiditisnek is nevezik. A betegség pontos kiváltó oka ismeretlen, de legvalószínűbb a vírusos eredet. Hirtelen kezdetű betegség. A betegnél felső légúti hurutos tünetek, láz, izomfájdalom jelentkezik, ami után a pajzsmirigy megduzzad, és nagyon fájdalmassá válik. A fájdalom a fül irányába sugárzik, a betegek legtöbbször ezért a fülészeten jelentkeznek.

A kezdeti magasabb pajzsmirigyhormon szintet a pajzsmirigy gyulladt, sérült szövetéből kiszabaduló és a keringésbe kerülő hormonok okozzák. Ahogy az idő előrehalad, a kiszabaduló hormonmennyiség csökken ekkor normális vérszinteket kapunk. A pajzsmirigy sejtek a gyógyulás folyamatában, eleinte még nem tudnak elegendő hormont előállítani, ilyenkor kapjuk az alacsony hormonszinteket, majd a pajzsmirigyműködés helyreállásával ismét normális hormonszintek lesznek a szervezetben. A betegég kezdetén szükség lehet gyulladásgátlók adására, amit a kór lefolyása alapján tüneti szerekkel is kiegészíthetnek. Az alulműködő fázisban átmenetileg pajzsmirigyhormon pótlásra is szükség lehet.

Szubakut limfocitás pajzsmirigygyulladás

Szubakut limfocitás pajzsmirigygyulladás, vagy más néven csendes thyreoiditis a következő betegségtípus. Gyakori kórkép, körülbelül a fele a pajzsmirigygyulladásoknak. Mivel a tünetek enyhék lehetnek, nem is mindig ismerik fel. Tünetei a fájdalmatlan pajzsmirigy megnagyobbodás, kezdetben magasabb, majd alacsonyabb pajzsmirigyhormon szintek. A betegég gyógyulása után a pajzsmirigy működése itt is normalizálódik, bár 25 százalékban krónikus folyamatba megy át. Kialakulását immunrendszerre visszavezethető okokkal magyarázzák.

Magától gyógyuló betegség, de a hormonszintek változását nyomon kell követni, főként a gyakran kialakuló pajzsmirigy alulműködés időben történő felismerése és kezelése céljából. Ennek a kórképnek egy variánsa a terhesség után kialakuló pajzsmirigygyulladás (postpartum thyreoiditis). Terhesség alatt az anya immunrendszere kicsit visszafogottabban működik. Ennek a magzat védelme a feladata. A szülés után a visszaálló immunműködés kicsit a „túlbuzgóság” felé csaphat át, és ennek a következménye az lesz, hogy a saját pajzsmirigysejteket is megtámadja a beteg immunrendszere. A lefolyás szakaszai hasonlóak az előzőekhez. A kezdeti szakaszban tüneti szerek adhatók az átmeneti magas hormonszint tüneteinek csillapítására, majd az alulműködő fázisban pajzsmirigyhormon pótlásra lehet szükség. A betegség hónapok alatt gyógyulhat, vagy átmehet kónikus alulműködésbe.

A krónikus limfocitás pajzsmirigygyulladás

A krónikus limfocitás pajzsmirigygyulladást leírójáról Hashimoto-thyreoiditisnek is nevezik. Gyakori megbetegedés, nőkben gyakrabban fordul elő, mint férfiakban. Kialakulásában genetikai tényezőknek is van szerepe, mivel családi halmozódás ismert. A betegség jellegzetes tünetei a struma és pajzsmirigy alulműködés. Oka az, hogy az immunrendszer a beteg saját pajzsmirigye ellen úgynevezett antitesteket termel, amelyek folyamatos szövetpusztulást okoznak. Amikor a pajzsmirigy sejtjei közül olyan sok válik működésképtelenné, hogy nem tudja megtermelni a szükséges hormonmennyiséget, kialakulnak a tünetek. Leggyakoribb az aTg (anti-tireoglobulin) és az aTPO (anti-tireoidea-peroxidáz) antitestek jelenléte. Sajnos a betegség kiváltó oka nem ismert, így oki kezelés nem lehetséges. A hiányzó pajzsmirigyhormont pótoljuk így állítva helyre a szervezetben a normális hormonszintet. A beteg a hormonpótlás mellett egészséges életet élhet.

Forrás: webbeteg.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!